Luminița Odobescu: România va parcurge „împreună” cu R. Moldova drumul aderării acesteia la UE

Luminița Odobescu / Facebook
Sursa foto: Facebook / Luminița Odobescu

România este un susţinător al „drumului european” al R. Moldova, iar acest proces va fi parcurs „împreună” de către cele două state, a declarat, marţi, la Chişinău, ministrul român de externe, Luminiţa Odobescu.

Ea a susţinut o conferinţă de presă alături de omologul său, Nicu Popescu.

„Este un moment important, lucrăm împreună pentru atingerea acestui obiectiv. Cred că România a dovedit-o clar şi răspicat în dialogul său cu partenerii europeni că este un susţinător al R. Moldova în acest drum european, iar drumul acesta îl vom parcurge împreună”, a spus şefa diplomaţiei române, referitor la aderarea ţării vecine la UE, relatează Agerpres.

Luminiţa Odobescu a arătat că România sprijină în mod prioritar „obţinerea cât mai curând posibil a unei decizii favorabile începerii de către R. Moldova a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană”.

În acest sens, Odobescu s-a referit la pregătirea transferului de expertiză în domeniul afacerilor europene, „cu participarea de specialişti din ministere şi din alte instituţii guvernamentale de la Bucureşti, în beneficiul colegilor de la Chişinău”.

Totodată, ministrul român a menţionat că vizita sa la Chişinău are loc şi în pregătirea vizitei în Republica Moldova a premierului şi a preşedintelui Senatului, care va avea loc “curând”.

La rândul său, ministrul Nicu Popescu a vorbit de cooperarea „excelentă” cu România, menţionând sprijinul oferit de ţara noastră în domeniul energetic, politic şi financiar, în special în contextul războiului Rusiei din Ucraina.

„România joacă şi întotdeauna a jucat un rol de lider care gestionează şi setează agenda europeană faţă de R. Moldova”, a arătat Popescu.

El a amintit că, la iniţiativa României şi cu sprijinul României, Uniunea Europeană a lansat mai multe iniţiative care vor sprijini Republica Moldova, „inclusiv adoptarea noului regim de sancţiuni împotriva celor care încearcă să destabilizeze R. Moldova”.

Nicu Popescu s-a referit la cele nouă recomandări ale Comisiei Europene pentru ţara sa, în vederea aderării la UE.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL