Luminiţa Odobescu şi Antony Blinken au găzduit o reuniune ministerială la sediul ONU

odobescu blinken
foto: news.ro

Ministrul afacerilor externe Luminiţa Odobescu, împreună cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken au găzduit joi, 21 septembrie 2023, Reuniunea ministerială a Reţelei globale a punctelor focale naţionale pentru tema Femeile, pacea şi securitatea, la sediul ONU de la New York, în marja segmentului la nivel înalt al Adunării Generale a ONU.

Potrivit MAE, acest eveniment a fost organizat în contextul deţinerii, pe parcursul anului 2023, de către România şi SUA a co-preşedinţiei Reţelei globale a punctelor focale naţionale pentru tema Femeile, pacea şi securitatea, ca o confirmare a angajamentului celor două state de a contribui la promovarea implementării la nivel global a Agendei ONU privind Femeile, pacea şi securitatea.

”În intervenţia sa, ministrul de externe Luminiţa Odobescu a subliniat importanţa Agendei ONU privind Femeile, pacea şi securitatea la creşterea implicării femeilor în procesele de luare a deciziilor privind pacea şi securitatea internă şi internaţională. Ministrul român de externe a arătat că subiectul este cu atât mai important în contextul războiului din Ucraina, care afectează în mod substanţial femeile din acest stat. În acest context, ministrul român a informat despre eforturile şi progresele înregistrate de România în implementarea Agendei ONU privind Femeile pacea şi securitatea, prin adoptarea în anul 2020 a primei Strategii Naţionale şi a Planului Naţional de Acţiune în acest domeniu, pe perioada 2020-2023, precum şi coordonarea interinstituţională în îndeplinirea acestor obiective”, arată Ministerul Afacerilor Externe.

De asemenea, ministrul român a accentuat că egalitatea de gen este fundamentul construirii unor societăţi reziliente. Totodată, a adresat invitaţia ca punctele focale naţionale să continue schimbul de idei şi experienţe la reuniunea Reţelei globale care va fi organizată la Bucureşti, în perioada 7-9 noiembrie 2023, scrie news.ro.

”Secretarul de stat american Antony Blinken a mulţumit în mod deosebit României pentru co-preşedinţia reţelei globale Reţelei globale a punctelor focale naţionale pentru tema Femeile, pacea şi securitatea, punând accent pe relevanţa implementării acestei agende pentru a asigura societăţi incluzive şi reziliente”, mai arată MAE.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: