Skip to content
Societate

Luminița-Teodora Odobescu, fosta şefă a Reprezentanţei Permanente a României pe lângă UE, este noul consilier al președintelui Klaus Iohannis

Facebook

Luminița-Teodora Odobescu va fi consilier prezidențial din 30 noiembrie. Președintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul în acest sens.

Până de curând, Odobescu a fost şefa Reprezentanţei Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană. Pe 10 noiembrie, Iohannis a semnat decretele pentru rechemarea a cinci ambasadori, printre care Stelian Stoian, până atunci şeful Delegaţiei Permanente a României pe lângă NATO, şi Luminiţa Teodora Odobescu, până la acea vreme şefa Reprezentanţei Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană.

Odobescu fusese numită de Iohannis în funcția de ambasador al României la UE chiar la începutul mandatului său, în 2015. Ea este diplomat de carieră, doctor în relaţii economice internaţionale al Academiei de Studii Economice, Bucureşti.

Între noiembrie 2012 şi august 2015 a fost consilier de stat pentru afaceri europene şi politică externă în cadrul Cancelariei premierului. În decembrie 2014 i-a fost acordat gradul diplomatic de ambasador. Potrivit b1.ro, Odobescu a fost secretar de stat pentru afaceri europene în cadrul Ministerului de Externe, în perioada februarie – noiembrie 2012, iar între 2008 şi 2012 a fost director general al Departamentului UE din Ministerul de Externe.

Între anii 2002 şi 2007 a deţinut diverse poziţii în cadrul Reprezentanţei Permanente a României la Uniunea Europeană – Bruxelles. După aderarea României la UE, Odobescu a asigurat coordonarea şi pregătirea reuniunilor Comitetului Reprezentanţilor Permanenţi Adjuncţi (COREPER I).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *