Skip to content
Coronavirus

Lupta cu epidemia: Condițiile pe care trebuie să le respecte persoanele aflate în autoizolare

Inquam Photos / Octav Ganea

Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității un document în care sunt prevăzute obligațiile care revin persoanelor care sunt în izolare la domiciliu, precum și măsurile de prevenție care sunt recomandate acestora în perioada de claustrare. Una dintre ele este ca persoana suspectată să se izoleze pe cât posibil și față de ceilalți membri ai familiei aflați în locuință.

”Autoizolarea se aplică tuturor membrilor familiei și persoanelor care locuiesc la același domiciliu, pentru o perioadă de 14 zile de la data întoarcerii din călătorie, respectiv de la data ultimului contact cu o persoană simptomatică/confirmată. Toți au obligația de a NU părăsi domiciliul declarat, în care se află de la momentul autoizolării. Dacă restul familiei nu dorește să intre în izolare alături de persoana care a călătorit, atunci se solicită către Direcția de Sănătate Publică intrarea acesteia în carantină instituționalizată. Această opțiune este posibilă numai în cazul în care persoana NU a avut anterior contact cu familia!”, se prevede în documentul Grupului de Comunicare Strategică.

" "

În ce privește aprovizionarea cu alimente sau  alte bunuri a familiilor aflate în izolare, Grupul precizează că aceasta poate fi făcută de către rude sau prieteni cu respectarea unor proceduri speciale.

”Persoanele autoizolate le vor prelua fără a intra în contact cu personalul care face aprovizionarea, păstrând o distanță de minimum 2 metri față de acesta. Practic, alimentele și bunurile sunt lăsate la intrarea în domiciliu (ușa apartamentului/poarta casei) și sunt preluate de către persoana aflată în izolare doar după ce cealaltă persoană s-a retras. Este recomandat ca atenționarea asupra furnizării alimentelor sau produselor să se facă pe cale telefonică, și nu prin atingerea ușii/clanței/soneriei”, recomandă autoritățile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *