Skip to content
Politică

Lupta dintre Ludovic Orban și Florin Cîțu, faza pe locale: scandaluri și acuzații de fraudă

Inquam Photos / Octav Ganea

În filialele liberale din țară au loc în această perioadă alegeri pentru desemnarea noii conduceri, și implicit a mandatului cu care acestea vor merge la Congresul PNL din 25 septembrie. Astfel, deși o parte dintre organizații și-au ales deja noua conducere, tensiunile rămân prezente și după scrutin.

Scandal la Pitești

Liberalii din Pitești și-au ales duminică noua conducere, iar întregul proces de vot a fost marcat de un scandal imens. Candidații au fost Gelu Tofan, susținut de președintele PNL, Ludovic Orban, și de liderul din Argeș, Adrian Miuțescu, și Mihai Coteț, apropiat de premierul Florin Cîțu. Candidații au fost Gelu Tofan, susținut de președintele PNL, Ludovic Orban, și de liderul din Argeș, Adrian Miuțescu, și Mihai Coteț, apropiat de premierul Florin Cîțu. Problemele au început încă de la legitimarea membrilor filialei. La triajul celor care intrau în sala în care aveau loc alegerile a participat și Gelu Tofan. Apropiații premierului au acuzat că au fost falsificate convocatoarele, scoși de pe listă susținători ai lui Coteț și că au fost adăudați peste noapte susținători ai candidatului apropiat de Orban.

Într-un final Gelu Tofan din aripa Miuțescu-Orban a fost ales președinte al PNL Pitești. El l-a învins la o diferență de 63 de voturi pe Mihai Coteț, exponentul aripii Florin Cîțu-Radu Perianu. În cifre, Tofan a obținut 273 voturi și Coteț doar 210 din rândul liberalilor.

Scandal și la Timișoara

Alegerile pentru conducerea PNL Timişoara au fost programate sâmbătă, însă taberele celor doi candidaţi pentru funcţia de preşedinte, Raul Ambruş şi Cosmin Tabără, nu s-au înţeles din cauza numărului delegaţilor prezenţi. Preşedintele interimar al PNL Timiş, Alin Nica a anunţat că suspendă alegerile şi a părăsit sala alături de susţinătorii lui Cosmin Tabără. În sală au rămas, totuşi, susţinătorii lui Raul Ambruş care au format o nouă comisie de alegeri şi astfel l-au ales pe Ambruş lider al PNL Timişoara.

Alin Nica a declarat ulterior că vor urma măsuri de sancţionare în filială, chiar excluderi din partid, după scandalul de la conferinţa de alegeri a PNL Timişoara. Nica a mai anunţat că va face şi plângeri penale după ce a dispărut inclusiv ştampila partidului şi a anunţat excluderi din PNL.

Alegerile pentru conducerea PNL Timiş au fost programate pentru data de 10 iulie 2021, însă după scandalul de la Conferinţa municipală de alegeri, de sâmbătă, acestea au fost amânate pentru o dată care urmează să fie anunţată ulterior. „Întrucât nu vor putea fi îndeplinite condiţiile pentru organizarea CCJ în data de 10 iulie 2021, termenul de depunere a candidaturilor la alegerile pentru noul BPJ se va prelungi până la o dată pe care o vom stabili în cadrul BPJ”, a transmis, duminică, PNL Timiş pe pagina de Facebook.

Acuzații de fraudă la Vaslui

Prim-vicepreşedintele Organizaţiei municipale a PNL Vaslui, Marius Arcăleanu, a afirmat, vineri, după alegerea lui Nelu Tătaru în funcţia de preşedinte al Organizaţiei judeţene liberale, că scrutinul a fost fraudat de fostul ministru al Sănătăţii, „cu girul prim-ministrului Florin Cîţu”.

Liberalul a precizat că va contesta aceste alegeri la conducerea naţională a PNL, în conformitate cu reglementările interne ale partidului.

„Mi se pare absolut necesar să prezint ce s-a întâmplat în această, poate, cea mai neagră zi din istoria PNL Vaslui, la Conferinţa Judeţeană de Alegeri.

A fost un proces electoral fraudat, fără măcar a se face eforturi de a masca acest lucru. Şi mai grav de atât, putem spune că această fraudă a fost girată prin prezenţă de către domnul prim-ministru Florin Cîţu. După cum am anticipat acum două zile, gruparea condusă de Nelu Tătaru s-a asigurat că poate controla voturile.

Este inacceptabil că buletinele de vot au fost împărţite, încă de la început, în interiorul unei mape care conţinea, de asemenea, şi moţiunea lui Nelu Tătaru. Astfel, nu avem nicio garanţie asupra faptului că buletinele de vot nu au fost falsificate”, a susţinut Marius Arcăleanu, într-un comunicat de presă.

El a adăugat că membrii mai multor organizaţii din judeţ au suportat, în ultima perioadă, presiuni uriaşe din partea „grupului lui Tătaru”, în special prin intermediul secretarului Organizaţiei Judeţene PNL Vaslui, Daniel Onofrei.

Este inacceptabil ce s-a întâmplat şi, dacă am lăsa lucrurile aşa, am avea în următorii patru ani un lider al PNL Vaslui, ilegitim, care ştie că poate să îşi ţină scaunul cu forţa pentru cât timp îşi doreşte el. Acest lucru nu ar însemna altceva decât distrugerea PNL Vaslui. Faptele de astăzi ale grupării lui Nelu Tătaru rămân, cu siguranţă, ca o pată neagră pe imaginea PNL Vaslui, o pată pe care va fi foarte greu să o ştergem.

Acesta a ales să umilească public organizaţia doar pentru a rămâne în scaun. (…)
PNL Vaslui este, în fond, o organizaţie cu oameni capabili, performanţi, liberali adevăraţi. (…) Le promit tuturor vasluienilor, dar în special colegilor mei din PNL Vaslui, că mă voi lupta astfel încât situaţia să nu rămână aşa. O organizaţie sănătoasă este întotdeauna mai puternică decât un şef abuziv şi grupul lui de interese, chiar dacă sunt susţinuţi de prim-ministrul ţării”, a mai spus Arcăleanu.

Deputatul Nelu Tătaru a fost reales, vineri, în funcţia de preşedinte al Filialei Teritoriale a PNL Vaslui, în cadrul Comitetului de Coordonare Judeţean. Susţinut de premierul Florin Cîţu, care le-a transmis delegaţilor că Nelu Tătaru este alegerea cea mai potrivită pentru organizaţia liberală vasluiană, fostul ministru al Sănătăţii a fost votat de 255 de membri PNL prezenţi la conferinţa de alegeri.

Contracandidaţii săi, prim-vicepreşedintele PNL Vaslui, Marius Arcăleanu şi primarul municipiului Bârlad, Dumitru Boroş, au primit 40, respectiv 15 voturi, în timp ce trei voturi au fost declarate nule.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *