Eforturile marilor economii occidentale de scădere a emisiior de carbon sunt neutralizate de creșterea acestor emisii în China. Anul viitor se va împlini un deceniu de când diplomații s-au reunit la Paris promițând să reducă emisiile de gaze cu efect de seră (GES). Însă rezultatele globale nu sunt în trendul anunțat atunci.
Pe lângă acest fapt, costurile de competitivitate pentru economiile europene sunt mari, iar rezultatul global este nesemnificativ din perspectiva emisiilor de gaze cu efect de seră: state precum China și India câștigă în competitivitate și în acapararea unor piețe industriale tocmai ignorând țintele angajate de scădere a poluării.
Politicile naționale care au rezultat au înclinat curba emisiilor, însă per total tendința rămâne ascendentă, pentru că se decarbonizează în special țările occidentale.
Anul trecut, emisiile globale de dioxid de carbon au fost cu peste 7% mai mari decât în 2015, conform The Washinghton Post.
China a contribuit cu cea mai mare parte a acestei creșteri – peste 90% din avansul la nivel mondial.
China emite acum mai mult dioxid de carbon decât toate economiile avansate la un loc
În timp ce în occident cuvintele ”verde” și ”decarbonizare” străbat economiile, China a marșat în ultimii ani pe producția de energie pe bază de cărbune, ajungând să emită gaze cu efect de seră mai mult decât o fac SUA, UE și India la un loc. Chiar și în cazul că și India a întregistrat o creștere importantă.
La nivelul anului 2022, gazele cu efect de seră emise proveneau, în mare parte din:
China – circa 34%, SUA – circa 14,5%, India – circa 7%, UE – circa 7%, Rusia – circa 5%.
S-au înregistrat diminuări ale emisiilor în alte părți, în special în rândul națiunilor mai bogate, care dispun de tehnologii energetice curate mai dezvoltate.
Statele Unite și Uniunea Europeană și-au redus emisiile combinate de gaze cu efect de seră cu aproximativ 6% în 9 ni – aproximativ 606 milioane de tone.
UE, campioană la reduceri. Cu costuri de competitivitate mari
Emisiile nete de gaze cu efect de seră (GES) din UE, inclusiv cele provenite din aviația internațională în UE-27, au scăzut cu 30% între 1990 și 2021.
La nivelul anului 2022, UE era responsabilă de circa 7% din emisiile de gaze cu efect de seră globale.
Cu costuri mari pentru competitivitatea industriei europene, aflate într-un declin alarmant în raport cu economiile Chinei și ale SUA și cu sacrificarea poziției pe anumite piețe industriale.
În pofida crizei energetice care a provocat o creștere a emisiilor din producția de energie, estimările preliminare pentru 2022 (an la care se ra indică o nouă reducere de 1,9% de la an la an, conform Agenției Europene de Mediu (AEM).
Proiecțiile actuale ale statelor membre sugerează că, până în 2030, se va atinge o reducere de 48% a emisiilor nete față de nivelurile din 1990. Deși acest lucru indică o ambiție sporită față de cele 41% preconizate anul trecut, rămâne o diferență de șapte puncte procentuale față de obiectivul stabilit pentru 2030.
Estimările preliminare indică faptul că, în 2022, emisiile nete de GES au scăzut cu încă 1,9% sub nivelurile din 2021, ceea ce poate fi explicat în mare parte prin criza energetică.
Principalii factori ce au influențat bilanțul din 2022:
Scumpirea prețurilor la gaze a dus la economii de energie și la reducerea emisiilor de GES în sectorul clădirilor.
Scăderile de producție în industriile energofage au determinat o reducere semnificativă a emisiilor.
Emisiile au crescut în sectorul energiei electrice din cauza trecerii parțiale la o producție de energie pe bază de cărbune cu o mai mare intensitate de CO2.
Proiecțiile AEM realizate pe baza ultimelor evoluții:
Comparativ cu ritmul de reducere a emisiilor observat în ultimii 10 ani, rata medie anuală de reducere absolută a emisiilor de GES trebuie mai mult decât triplată pentru a atinge obiectivul climatic pentru 2030.
Conform proiecțiilor statelor membre prezentate în martie 2023, politicile și măsurile pe care le au în vigoare în prezent, combinate, ar permite o reducere cu 43% a nivelurilor nete de emisii până în 2030, comparativ cu 1990.
Dacă se iau în considerare măsurile suplimentare planificate, reducerea preconizată ar ajunge la 48%.
Anul trecut, statele membre au proiectat această reducere la un total de doar 41%, ceea ce indică o creștere comună a ambiției în întreaga Europă în ultimul an. Cu toate acestea, va rămâne totuși un decalaj de șapte puncte procentuale față de obiectivul pentru 2030, care va trebui abordat rapid pentru a obține reducerile necesare.
Malta și România – cele mai mici emisii de CO2 pe cap de locuitor
În opt state membre ale UE, industria prelucrătoare a fost principalul producător de GES în 2022, iar în alte opt state membre, întreprinderile care furnizează energie electrică, gaze și aer condiționat au fost principalii emițători.
Citeste mai mult aici
Autor
-
Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News