Skip to content
Externe

Lupta lui Donald Trump nu s-a încheiat: ”Susținătorii lui sunt determinați, au arme și cred că sistemul vrea să le facă rău”

news.ro

Într-o declarație pentru PS News, sociologul Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române, susține că deși preşedintele încă în exerciţiu al SUA, Donald Trump, i-a tot instigat pe suporterii săi, urmarea fiind evenimentele violente de la Capitoliu, încă nu se poate spune dacă Trump este sau nu vinovat din punct de vedere juridic.

„Problema este că la acest moment unii se gândesc chiar la o inculpare a lui Donald Trump, nu numai inculpare politică, dar de natură juridică. Nu e foarte clar dacă poate fi asociat direct cu violențele din Capitoliu. El nu a vorbit despre intrarea în Capitoliu și nici măcar despre violența la adresa instituțiilor statului american.

Unii ar putea spune că mesajul lui anterior și discursul său de o oră în fața susținătorilor săi ar putea să fie un semnal de nesupunere civică, dar de aici până la a lega nemijlocit discursul lui Trump sau a-l inculpa pe Trump din acest punct de vedere cred că e cale lungă.

Nu mi-e clar dacă din punct de vedere juridic se poate face asta, dar este limpede că unii se gândesc la scoaterea din joc a lui Donald Trump, inclusiv pe cale legală, dacă pe cale politică nu pot. Repet, Donald Trump dă semnalul că pleacă de la Casa Albă, dar nu dă vreun semnal că pleacă din politica americană. Asta cred că e limpede pentru toată lumea. În ce măsură lupta juridică împotriva lui Donald Trump va avea succes rămâne de văzut.

Ce aș spune eu este că dacă începi o astfel de confruntare cu Donald Trump și nu dai o lovitură în care să fie răpus, e un risc enorm, pentru că susținătorii lui Donald Trump sunt determinați, convinși că sistemul vrea să le facă rău lor și lui Donald Trump, care este un fel de idol a lor. Acești oameni au determinare, au și arme, deci din acest punct de vedere, lupta cu Donald Trump trebuie să fie foarte bine calculată, dacă nu vrem să se producă consecințe mai rele decât situația de fapt.

Chiar dacă cădem de acord că Donald Trump trebuie să plece din politica americană, trebuie să fim foarte atenți cum se va întâmpla asta, pentru că tensiunile sunt mari și riscăm să punem gaz pe foc, la asta trebuie să se gândească acum cei care preconizează ieșirea din viața politică a lui Donald Trump”, spune Dungaciu.

De asemenea, acesta este de părere că încă nu este clar dacă Donald Trump este vinovat din punct de vedere juridic.

„Juridic vorbind, din acest punct de vedere nu se poate pronunța decât o instanță. Din punct de vedere politic este clar că Donald Trump a dat semnalul până în ultimul moment că alegerile sunt fraudate. Vinovăția politică este, dar de aici până la vinovăția juridică e un pas pe care doar instanțele pot să îl facă”, a conchis sociologul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *