Skip to content
Politică

Luptă pe muchie de cuțit pentru controlul filialelor PNL din Dobrogea. Cu cine ar putea vota Tulcea și Constanța la congresul PNL din toamnă

Inquam Photos / Octav Ganea

Alegerile din interiorul Partidului Național Liberal se apropie cu pași repezi. Deși s-ar putea să vedem și alți jucători intrați în cursă, bătălia principală se dă cu siguranță între actualul președinte liberal, Ludovic Orban și actualul premier liberal, Florin Cîțu. Războiul declarațiilor reprezintă una dintre fazele acestei dispute, însă adevărata luptă se dă în teritoriu, acolo unde fiecare dintre cei doi combatanți caută să își asigure votul filialelor PNL la congresul din toamnă. Totuși, chiar și în interiorul acestor filiale se dau uneori lupte grele pentru conducerea lor.

Tulcea

Presa locală scrie că în interiorul PNL Tulcea există în acest moment două tabere care se războiesc. Cea mai numeroasă s-a format în jurul actualului președinte al filialei județene a PNL, Ștefan Ilie. Aici se regăsesc foști membri din PDL. Cealaltă tabără este organizată în jurul deputatului PNL, George Șișcu, în care găsim liberali vechi de pe vremea adevăratului PNL și în care au mai venit și membri noi. Ștefan Ilie pare a fi pe un trend descendent la capitolul popularitate, prin urmare nu ar fi deloc exclus ca George Șișcu să preia controlul filialei județene. Lucrul acesta ar reprezenta o puternică lovitură pentru premierul Cîțu, de vreme ce George Șișcu este un aliat al președintelui Ludovic Orban în competiția din interiorul PNL.

Recent, Șișcu îl lăuda pe Ludovic Orban într-o postare pe pagina sa de Facebook, spunând că în cei 4 ani de conducere, Orban a transformat PNL în cel mai important partid politic din țară: „În urmă cu 4 ani, Ludovic Orban prelua președinția PNL într-unul dintre cele mai complicate momente din existența partidului. În România, totodată, începuse domnia lui Dragnea, iar țara urma să fie aruncată într-o perioadă cumplită. 4 ani mai târziu, Partidul Național Liberal este principalul partid din România, lider al unei guvernări performante.  În loc să prefere câștigul ușor de puncte electorale din băncile opoziției, atunci când a fost greu și apoi când a venit cea mai cumplită criză peste România, pandemia covid-19, Ludovic Orban și-a asumat calitatea de Premier și a dus PNL la guvernare.  La fel de important, nu a uitat, indiferent de rolurile publice asumate, de colegii săi de partid, până la membrii simpli. Sunt convins că și următorii patru ani vor fi de succes pentru PNL cu Ludovic Orban“!

Așadar, o victorie a lui Șișcu ar transforma cu siguranță filiala PNL Tulcea într-un aliat al lui Orban.

Constanța

La Constanța situația este una incertă. Filiala PNL pare a fi ruptă în două. Președintele interimar, Bogdan Huțucă se află într-un conflict deschis cu Florin Cîțu. Acesta a refuzat de altfel să ia partea vreunei tabere în disputa pentru șefia PNL și a mers pe un mesaj de unitate. „În actuala cursă internă nu trebuie să uităm că atunci când am fost împreună, atunci când am vâslit cu toții în aceeași direcție, atunci lucrurile au fost bune atât pentru Partidul Național Liberal cât și pentru România”, a scris Huțucă pe pagina sa de Facebook. Totuși, două nume importante – Virgil Chițac, primarul Constanței și președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu au trecut de partea lui Florin Cîțu, gestul reprezentând în sine o trădare față de Ludovic Orban care îi impusese candidați la locale.

Dacă Huțucă reușește să își păstreze funcția de președinte va avea capacitatea de a influența componenta delegației de alegători. Pe de altă parte, dacă Virgil Chițac se impune șef al PNL Constanța, la rândul lui, va selecta delegații pentru o majoritate pro Cîțu. Totul se joacă așadar în județ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *