Skip to content
Politică

Lupta pentru Finanțele României. Cine este Sebastian Burduja, fondator al unui ONG studențesc lansat în prezența lui Dan Voiculescu și Sebastian Ghiță

Inquam Photos/Octav Ganea

După ce premierul Florin Cîțu a decis remanierea ministrului Finanțelor Publice, Alexandru Nazare, într-un gest controversat săptămâna trecută, acum se caută un înlocuitor. Astfel, în acest moment ar exista doi contra-candidați care s-ar lupta pentru minister, Dan Vîlceanu și Sebastian Burduja.

Cine este Sebastian Burduja

În prezent Sebastian Burduja este liderul PNL Sector 1, însă acesta a intrat în atenția opiniei publice încă din 2009, atunci când Burduja a lansat un ONG dedicat studenților din străinătate. În 2009, la evenimentul de lansare a Ligii Studenților Români din Străinătate au participat personaje precum Dan Voiculescu, Mircea Geoană, Sebastian Ghiță, Mihai Gâdea, potrivit unui comunicat de la acel moment al LSRS, între timp devenit indisponibil pe site-ul Ligii.

Burduja s-a aflat mai apoi în orbita diverșilor lideri politici ai momentului, indiferent de culoarea lor politică. Partidul creat de Burduja a fuzionat în final cu PNL, iar Burduja și-a început astfel ascensiunea politică.

Multă vreme însă numele lui Sebastian Burduja a fost legat de cel al tatălui său, Marinel Burduja, fost vicepreședinte al băncii Bancorex, devalizată în anii ’90, în urma acordării a sute de împrumuturi preferențiale. Marinel Burduja a ocupat ulterior poziția de vicepreședinte al Raiffeisen Bank. În 1990 fusese votat primar în Piatra Neamț, în același an fiind ales parlamentar independent pe listele FSN, potrivit propriilor declarații. Interesant e că din CV-ul oficial al lui Marinel Burduja, afișat pe site-ul unei companii pe care o controlează, lipsește orice referire la activitatea sa profesională dinainte de căderea regimului comunist.

După ce a fondat Liga Studenților Români din Străinătate, Sebastian Burduja a mai înființat și Fundația CAESAR. El a lansat diferite inițiative la care au participat președinții Traian Băsescu și Klaus Iohannis, iar în 2015 a încheiat un protocol cu Ministerul de Externe pentru ”proiecte dedicate priorităţilor de politică externă”. În 2016 a fondat partidul Partidul Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT) și a candidat ca independent pentru Camera Deputaților, ratând însă intrarea în Parlament. În 2017 și 2018, Burduja a fost prezent la mitingurile anti-PSD din București. În martie 2019, cu puțin timp înaintea alegerilor europarlamentare, partidul lui Burduja a fuzionat cu PNL.

Din CV-ul postat pe pagina Camerei Deputaților mai aflăm că Burduja a studiat în Statele Unite, la Harvard (bursieri David M. Rubenstein) și Stanford. Burduja mai are și un Doctorat în Economie și Afaceri Internaționale, obținut la ASE. Între 2006 și 2007, Burduja a lucrat ca asistent de cercetare la Freeman Spogli Institute of Foreign Affairs, iar apoi stagiar National Endowment for Democracy timp de două luni, martie – mai 2007. Tot două luni a fost stagiar și la Comisia Economică pentru Europa (UNECE) a ONU, între iunie – iulie 2009, iar mai apoi tot stagiar între mai – august 2010 la McKinsey & Company

Burduja a fost apoi Consultant management strategic la Dalberg Global Development Advisors (2011 – 2012) și Specialist în Dezvoltare Socială, Regiunea Europa și Asia Centrală la Banca Mondială (2012 – 2015). Între 2017 și 2019, Burduja a fost Managing Partner la RISE Consortium, iar apoi timp de 6 luni, între iunie – decembrie 2019, Membru al Consiliului de Administrație la Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii – FNGCIMM. În 2019, Burduja a fost numit Secretar de Stat la Ministerul Finanțelor Publice unde a fost în funcție până în decembrie 2020. În prezent este deputat și Vicepreședinte în Comisia pentru buget, finanțe și bănci.

Recent, fostul jurnalist Ionel Stoica, actualul șef al Serviciului Comunicare de la Primăria Sectorului 1, a publicat o înregistrare video în care apare Sebastian Burduja, liderul PNL Sector 1, alături de Dan Voiculescu, Sebastian Ghiță, generalul Mircea Chelaru și fostul ministru PSD al Educației, Ecaterina Andronescu. ”Înregistrarea este din 2009, de pe blogul lui Dan Voiculescu – turnător și infractor dovedit, de la lansarea Ligii Studenților din Străinatate”, scrie Stoica pe pagina lui de Facebook.

7 comentarii la “Lupta pentru Finanțele României. Cine este Sebastian Burduja, fondator al unui ONG studențesc lansat în prezența lui Dan Voiculescu și Sebastian Ghiță

  1. nu este nicio lupta,cred ca omul potrivit la locul potrivit este dictonul pentru o asa functie.finantele sunt foarte importante pentru romania.

  2. Il cunosc pe Tianu din Statele Unite unde eram colegi in LSRS. Desi organizația studenților nu era politică era evident pentru mine ca Tianu o folosea pe post de rampa de lansare in politica, ambiția lui fiind sa joace un rol important in viitor. O spun cu admirație fiindca mi s-a parut mereu ca Tianu vrea binele românilor. El putea ramane in SUA sa faca milioane acolo, cu studiile si pregătirea lui, insa a ales sa faca ceva pentru tara lui. Evident ca a avut sustinere importanta inca de la început. Înalții oficiali care veneau la galele LSRS din București nu ar fi făcut-o pentru orice tanar idealist de 25 de ani. Insa nu asta contează. Ma bucur sa il vad pe Tianu ajuns în funcții importante și imi doresc sa vad ca trage dupa el și pe alții cu gândire și idealuri similare.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *