Lupte crâncene au loc în aceste zile în Siria. Armata președintelui Bashar al-Assad vrea să recucerească orașul Alep (Aleppo).
Bombardamente violente au fost reluate miercuri în Alep, al doilea oraș ca mărime din Siria, cu lovituri de artilerie ale regimului împotriva ultimului refugiu al rebelilor în acest oraș, relatează Agerpres, citând AFP.
Jurnalistul AFP care se află în sectorul rebel al orașului a văzut un tanc al puterii de la Damasc trăgând violent în direcția celor câteva cartiere aflate încă în mâna insurgenților din Alep, unde un acord pentru evacuarea civililor și combatanților anti-regim a fost suspendat.
Rusia, aliat al președintelui Bashar al-Assad, i-a acuzat pe rebeli că au declanșat ostilitățile, în timp ce susținătorul opoziției, Turcia, a criticat trupele regimului de la Damasc și ale aliaților săi.
Acordul pentru evacuare ar fi permis miilor de civili și rebeli să părăsească ultimele cartiere deținute de insurgenți în Alep, unde aceștia sunt asediați de peste patru luni de armata siriană, ducând lipsuri majore.
După o pauză de mai multe ore, bombardamentele violente au fost reluate împotriva acestor cartiere, au precizat corespondenți ai AFP și Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).
Pierderea Alepului, principalul bastion al rebelilor în Siria și simbol al revoltei, va marca sfârșitul rebeliunii în acest oraș, a cărui parte estică a fost cucerită de insurgenți în 2012. În același timp, ea va reprezenta cea mai importantă victorie a regimului de la Damasc de la începutul războiului, în 2011.
Menționăm că acordul privind evacuarea civililor și a insurgenților din orașul Alep a fost „suspendat” după obiecții formulate de regimul sirian, a declarat miercuri pentru AFP un responsabil al forțelor rebele și o sursă apropiată regimului de la Damasc.
Potrivit rebelilor, regimul și aliații săi, în special iranieni, „au impus noi condiții” la acord.
La rândul său, sursa apropiată guvernului a afirmat că Damascul nu a fost de acord cu numărul mare de persoane ce urmau să fie evacuate.
„Damascul dorește de asemenea să aibă o listă cu numele celor care vor fi evacuați, pentru a se asigura că nu există niciun ostatic sau prizonier” pro-regim, a declarat sursa apropiata guvernului.
„Acordul este suspendat din cauza blocării sale de către forțelor regimului și iranieni”, a afirmat la rândul său Yasser al-Youssef, un oficial al grupării rebele Nour Din al-Zinki.
„Ei au vrut să lege acest acord de alte chestiuni, în special de situația din satele Foua și Kefraya”, două localități pro-regim asediate de rebeli în provincia Idleb (nord-vest), a mai spus el.
Miercuri, Turcia a acuzat regimul sirian și grupările armate afiliate că încearcă să împiedice punerea în aplicare a acordului de încetare a focului, care ar fi permis evacuarea civililor și a rebelilor.
„Vedem că regimul (sirian) și alte grupuri (care îl susțin) încearcă să împiedice” punerea în aplicare a încetării focului, a declarat pentru presă ministrul turc al afacerilor externe, Mevlut Cavusoglu. „Evacuarea nu poate avea loc”, a mai spus el.