Skip to content
Europa

Luxemburg a devenit prima ţară în care transportul public este gratuit

themayor.eu

Autorităţile din Marele Ducat de Luxemburg au eliminat, sâmbătă, tarifele pentru trenuri, tramvaie şi autobuze, în încercarea de a rezolva problema ambuteiajelor şi a poluării, dar şi pentru a-i sprijini pe cei cu venituri scăzute.

Toate călătoriile standard cu transportul public sunt acum gratuite, potrivit News.ro.

Înainte de asta, un abonament anual costa 440 de euro. Oamenii vor trebui să plătească în continuare 660 de euro pe an pentru a călători la clasa întâi.

„Principalul motiv este să avem o calitate mai bună a mobilităţii, apoi este vorba şi despre problemele de mediu”, a spus ministrul Transporturilor, Francois Bausch.

Luxemburg are peste 600.000 de locuitori, iar aproximativ 214.000 de oameni călătoresc zilnic aici în interes de muncă din Germania, Belgia şi Franţa, ceea ce cauzează traficului, deoarece majoritatea se deplasează cu maşini. Mai mult de jumătate din emisiile de gaze cu efect de seră din Luxemburg vin din transport.

În ciuda acestor investiţii recente, Guvernul se aşteaptă ca 65% dintre navetişti să se deplaseze cu maşinile în continuare până în 2025, faţă de 73%, în 2017.

Luxemburg este acum prima ţară în care transportul public este gratuit. Câteva oraşe europene au făcut astfel de experimente în trecut, între ele aflându-se Tallinn, capitala Estoniei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *