Skip to content
București

Macedonia de Nord va obţine dreptul de a începe discuţiile de aderare la UE

News.ro
În ciuda retoricii UE că blocul european trebuie să accepte noi membri din Balcanii de Vest pentru a-şi sedimenta influenţa în regiune, sentimentele anti-imigranţi au crescut îndoielile în acest sens printre statele membre, informează News.ro.
Susţinute de mai multe guverne din UE şi de Comisia Europeană, Albania şi Macedonia de Nord au sperat că miniştrii europeni vor aproba începerea discuţiilor de aderare la o întâlnire de pe 18 iunie din Luxemburg.
Însă niciuna dintre ţări nu va primi atunci unda verde, conform unor diplomaţi şi oficiali UE, chiar dacă 13 ţări UE, printre care şi Italia şi Polonia, precum şi Comisia Europeană şi-au anunţat susţinerea oficială.
Acum, cel mai probabil se va ajunge la un acord între guvernele UE în septembrie, însă doar pentru Macedonia de Nord, cea care va face parte şi din NATO începând cu 2020.
Macedonia de Nord are o şansă mare de a începe discuţiile de aderare, având în vedere rezolvarea disputei privind numele”, a declarat un oficial UE.
Schimbarea numelui fostei republici iugoslave – din Macedonia în Macedonia de Nord, oprind astfel o dispută cu Grecia – va convinge cel mai probabil Parisul, Berlinul şi Haga să susţină ţara pentru a începe discuţiile privind aderarea.
Însă Albania reprezintă în continuare o mare problemă pentru unele guverne. Nu arată aşa de promiţător”, a adăugat oficialul.
Văzută ca una dintre cele mai corupte ţări din Europa, conform Transparency International, Albania a făcut progrese limitate privind spălarea de bani, conform oficialilor UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *