Skip to content
Politică

Măcel în PNL Arad. Acuzații extreme la adresa lui Falcă. Reacția primarului EXCLUSIV

jurnalmm.ro

Redacția PSnews.ro vă prezintă în cele ce urmează butoiul cu pulbere pe care se pare că stă organizația județeană a PNL Arad, condusă de către primarul municipiului, Gheorghe Falcă.

După cum liberalii arădeni au anunțat încă de la începutul lunii martie, două runde de alegeri sunt programate pentru aprilie: cele pentru organizația municipală (pe 7 aprilie) și cele pentru filiala județeană (joi, 20 aprilie). Primul set i-a dat câștigători pe Sergiu Bîlcea (președinte), Călin Bibarț și Geanina Pistru (prim-vicepreședinți).

" "

Până aici, nimic neobișnuit. Problema apare, însă, din faptul că tabăra anti-Falcă din județ îl acuză pe primarul în funcție că a încălcat norma de reprezentare a delegaților la Congresul Județean (programat pentru 20 aprilie), normă ce se calculează în funcție de rezultatul fiecărei unități administrativ-teritoriale (UAT): 50% din numărul de voturi, 50% din procentajul pe care l-a obținut fiecare UAT.

În aceste condiții – spun sursele PSnews.ro -, municipiul Arad ar fi trebuit să aibă 75 de membri la Convenția Județeană. Se pare că Gheorghe Falcă, văzând că nu ies numărul de membri pe care-l dorea el, a împărțit județul cu de la sine putere în 3 colegii, dintre care unul pentru municipiul Arad, reieșind câte 166 de delegați pentru fiecare colegiu. Astfel, Falcă s-ar fi ales din start cu un plus de 91 de delegați. Mai grav: adversarii edilului îl acuză pe acesta că, dintre cei 166 de delegați, pe circa 60-70 nu îi cunoaște nimeni.

Statutul PNL prevede că publicarea convocatorului trebuie făcută cu 5 zile înainte de congres, astfel încât să fie cunoscute numele celor care vor participa la alegeri. Sursele PSnews.ro arată, în schimb, că Gheorghe Falcă a dat ordin ca acest convocator să fie publicat luni seară.

Văzând aceste nereguli, cei din tabăra anti-Falcă s-au dus cu jalba-n proțap la secretarul general interimar al PNL de la nivel național – l-am numit pe europarlamentarul Cristian Bușoi -, care le-a dat dreptate, având în vedere că, potrivit Statutului, colegiile nu mai există ca formă de organizare în PNL, partidul funcționând acum pe bază de UAT-uri. Nemulțumirea, însă, persistă: din informațiile PSnews.ro, gașca anti-Falcă îl acuză pe primar că NU a luat în considerare hotărârea lui Bușoi și nu a convocat Biroul Politic Județean al PNL.

Nemulțumirile din Arad au ajuns nu doar până la secretariatul general, ci și până la Curtea de Arbitraj a PNL: în legătură atât cu problema de mai sus, cât și cu faptul că organizația municipală a avut alegeri (la care au fost prezenți în jur de 200-300 de oameni, în urma cărora a ieșit victorios trioul Bîlcea-Bibarț-Pistru, DAR care nu ar fi respectat regulile din PNL, votul fiind unul deschis, prin ridicare de mână (în loc să fie unul secret). De asemenea, restul Biroului Politic Municipal (BPM) Arad nu a mai fost ales.

Momentan, adversarii lui Ghiță Falcă așteaptă răspunsul Curții de Arbitraj, acesta putând chiar să amâne data scrutinului județean, unde primarul este acuzat – conform surselor PSnews.ro – că vrea să aducă în jur de 70-100 de delegați, chiar dacă aceștia nu fac parte din PNL sau nu au mai activat în partid. Motivul este evident: asigurarea unui vot în favoarea lui Falcă, primar care se pare că a convocat în acest scop aproximativ 35 de persoane, cărora le-a trasat sarcina sus-amintită. Gurile rele spun nu doar că acești 35 de oameni ar fi fost deja cadorisiți cu funcții de directori sau de membri ai unor consilii de administrație, ci și că primarul Aradului le-ar fi cerut partizanilor săi să își pozeze buletinele de vot și să păstreze omerta.

Ce spune Gheorghe Falcă

Redacția PSnews.ro a luat legătura miercuri cu primarul din Arad, acesta negând insistent acuzațiile care îi sunt aduse. Singura parte confirmată de către edil a fost cea cu sesizarea Comisiei de Arbitraj.

Astfel, întrebat dacă este adevărată informația privind organizarea colegiilor din județ, Falcă a răspuns: „Nu. Nu mă ocup de organizarea alegerilor – este o comisie de organizare”.

Am insistat: este adevărat că a fost sesizat Cristian Bușoi? „Nu. Doar Curtea de Arbitraj. Dar nu e treaba mea – întrebați comisia de organizare, vă rog frumos! Nu e treaba mea, că nu eu organizez”, a sunat replica fostului PDL-ist.

„Nu e adevărat nici asta”, a declarat Gheorghe Falcă pentru PSnews.ro când a fost întrebat despre echipa de aproximativ 35 de oameni ce ar fi primit misiunea să strângă delegați.

Partea nevralgică a discuției a fost cea în care l-am chestionat pe primarul arădean dacă este sau nu adevărată informația privind funcțiile pe care cei 35 de oameni le-ar fi primit în diverse CA-uri și directorate.

„Eee, hai! Vă mulțumesc mult. Bine. Deci ocupați-vă de ancheta dumneavoastră! Nu mă ocup de organizare. Nu am fost la nicio întâlnire, n-am fost decât la două alegeri, exact ca să nu avem astfel de probleme. Și o să vedeți rezultatul de joi, bine? Deci cine v-a dat informațiile… Așa cum știți, peste tot este comisie de organizare, au fost votate toate criteriile – cu 3 abțineri – de Colegiul Director… Toți președinții de organizații județene plus primarii au votat toate procedurile, inclusiv repartiția de oameni, cu trei abțineri. Nici măcar cei care contestă nu au fost împotrivă; doar s-au abținut. În rest, sunt doar discuții care țin două zile și se-nchid joi. Vă mulțumesc mult, bine? Vă mulțumesc pentru înțelegere. Eu am treabă la primărie, voi merge la alegeri și voi câștiga detașat, bine? Vă doresc succes”, a încheiat Falcă.

Contactat de PSnews.ro, Cristian Bușoi a refuzat să comenteze public chestiuni de organizare internă din PNL.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *