Skip to content
Politică

Măcel în PSD. Cum poate PNL să profite de pe urma acestui război EXCLUSIV

Valeriu Zgonea, președintele Camerei Deputaților, a fost exclus din PSD după atacul la adresa lui Liviu Dragnea. Zgonea mai ocupa și funcția de președinte executiv al partidului, iar acum rămâne de văzut cine îl va înlocui.

Instanța l-a condamnat în urmă cu o săptămână pe Liviu Dragnea la doi ani de închisoare cu suspendare, iar Zgonea i-a cerut demisia. Președintele Camerei a știut că Dragnea era mai vulnerabil, însă nu și-a ales momentul potrivit. Nici un social-democrat nu era dispus să renunțe la președintele partidului înainte cu o lună de alegerile locale. Pe de altă parte, Dragnea este un bun organizator al campaniei electorale și PSD are nevoie de acesta.

Chiar dacă Zgonea iese șifonat din partid, acesta pleacă cu o imagine bună. Președintele Camerei se poate considera persoana potrivită să reformeze PSD-ul. Fostul pesedist nu are probleme cu justiția, nu a atacat niciodată deciziile magistraților și, mai ales, a pornit un război cu Dragnea. La prima vedere, a pierdut lupta, dar nici președintele PSD n-a câștigat războiul. Zgonea știa că această luptă se va termina atunci când unul dintre cei doi va părăsi partidul.
De acum, bătălia în PSD se va da pe funcția de președinte al Camerei Deputaților. Următorul social-democrat care va ocupa această funcție va fi și cel care va decide soarta proiectelor legislative aflate în dezbatere.

PNL poate veni cu mesaje anti-PSD, anti-Dragnea, anticorupție. Astfel de mesaje ar fi putut să aibă succes, dar nu și în România. Trăim totuși într-o țară în care Marian Vanghelie și Piedone și-au depus dosarele de candidatură, după ce au fost arestați. PNL putea să atragă foarte multe voturi dacă societatea sancționa aspru corupția. Din păcate, electoratul s-a obișnuit cu fenomenul corupției.

În schimb, marea victorie pentru PNL ar fi o ruptură în PSD. Zgonea a tras o limită, iar acum trebuie să așteptăm și să vedem cine o depășește și îl urmează. În cazul în care se va forma un grup de foști pesediști, PNL poate fi dispus la negocieri. Nu sunt liberalii dornici de un compromis doar pentru Zgonea, însă un număr considerabil de parlamentari social-democrați îi poate determina pe cei din PNL să uite de povestea traseismului. Poate că electoratul liberalilor nu va gusta aceste mutări, dar ele vor reprezenta o mare victorie pentru partidul condus de Gorghiu și Blaga. Deja PNL a negociat cu cei din UNPR; de ce n-ar face-o și cu pesediștii precum Zgonea?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *