Skip to content
Alegeri locale 2020 Politică

Măcel pentru primăriile din București. Jocurile de culise care pot strica planurile PNL și PSD

Pentru Primăria București și primării de sector se anunță o luptă dură, după ce partidele mici au luat decizia să-și lanseze proprii candidați și să nu mai aștepte alianțe cu PNL sau PSD. Astfel, lupta pentru București va deveni o bătălie în care fiecare va lupta pentru el și la final se salvează cine poate. 

USR-PLUS și-au anunțat deja lista cu candidații pentru București, iar la Primăria București ar trebui să-l susțină pe Nicușor Dan. Numai că USR-PLUS caută opoziția la PNL, cel puțin în București, și discuțiile dintre cele două partide sunt departe de un numitor comun. Susținerea USR-PLUS pentru Nicușor Dan nu mai este sigură, iar dacă acest conflict va crește, PNL va trebui să și-l asume direct pe Nicușor Dan pentru a putea maximiza potențialul electoral. 

" "

CITIȚI ȘI: Alianța USR-PLUS a anunțat candidații pentru primăriile de sector din București

Este greu de crezut că USR-PLUS și PNL pot trage împreună pentru Nicușor Dan dacă nu au o alianță la nivel de București. Despre interesele lui Dan Barna și Dacian Cioloș de a nu-l susține pe Nicușor Dan DETALII AICI: De ce Dan Barna și Dacian Cioloș îi pun piedici lui Nicușor Dan la Primăria București

În momentul în are USR-PLUS și-a lansat candidații, aceștia le-au dat o șansă la victorie primarilor PSD din sectoarele capitalei și, mai ales, i-au dat o șansă Gabrielei Firea pentru al doilea mandat. USR-PLUS nu a făcut doar opoziție la PNL, ci caută și să saboteze acordul politic din jurul lui Nicușor Dan. 

Problemele pentru PNL nu vin doar din tabăra USR-PLUS. Fără alianțe la nivelul capitalei, PMP și-ar lansa candidații și va încerca să scoată un rezultat cât mai bun. 

Eugen Tomac, liderul PMP, într-un răspuns pentru redacția PS News, a negat zvonurile care l-ar da pe Cristian Diaconescu candidat la Primăria București, precizând: „nu există o asemenea discuție”. Totodată, președintele PMP a mai precizat că nu vor prezenta săptămâna aceasta lista cu candidați pentru București. 

Eugen Tomac, sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Însă Mihail Neamțu a anunțat deja public că vrea să candideze la Primăria Sector 3 și acest lucru nu mai e un secret. PMP stă bine în sondaje în Sectorul 6, acolo unde voturile lui Ștefan Florescu pot reprezenta un impediment pentru victoria lui Ciprian Ciucu, ceea ce îl va ajuta pe Gabriel Mutu să obțină o nouă victorie la Primărie. Ștefan Florescu nu este dispus să renunțe la candidatură, iar PNL nu poate să-l scoată pe Ciprian Ciucu din cursă după ce l-a scos și din cursa pentru Primăria București. 

La alegerile europarlamentare, PMP a luat 8,4% în București. Voturile PMP ar fi importante nu doar pentru victoria din sectoare ale vreunei alianțe cu PNL, dar și pentru majoritățile din Consiliile Locale și Consiliul General al Bucureștiului. Ludovic Orban și Traian Băsescu ar încerca să facă măcar o alianță PNL-PMP la nivelul capitalei. 

Nici Gabriela Firea nu are viață ușoară, deoarece Victor Ponta pregătește lista cu candidați pentru Pro România. Interesele lui Ponta nu sunt legate de Primăria București sau vreo primărie de sector, ci doar încearcă să n-o lase pe Gabriela Firea să-și asigure al doilea mandat și PSD să fie bătut în toate sectoarele. Fostul premier își dorește un PSD slab pe care să-l poată domina în următorii ani. 

Dacă Gabriela Firea va câștiga al doilea mandat la Primăria București, ar putea fi cea mai importantă voce din partid, mai ales că pentru PSD se anunță 4 ani de opoziție. Gabriela Firea ar putea prelua atât conducerea partidului, cât și șansa de a candida la alegerile prezidențiale din 2024, candidatură urmărită de Victor Ponta

Fostul premier Ponta știe că Gabriela Firea are șanse mari să piardă dacă va avea un adversar de la Pro România. PSD va pierde multe voturi în sectoare dacă în cursă vor intra candidații Pro România. PSD ar putea pierde foarte mult mai ales în Sectorul 1, 5 sau 6 acolo unde nu sunt neapărat favoriți, dar au șanse la victorie. 

Victor Ponta, sursa foto: Facebook

Victor Ponta lansează, pe surse, inclusiv ideea că el își va asuma o candidatură la Primăria București. Nu se știe dacă o va face, dar cert e că testează terenul pentru a slăbi electoratul PSD. La Sectorul 1, Pro România va miza pe Adina Alberts care deja a început campania și o vedem pe străzile din sector. Pro România este cotată în București la circa 10%, ceea ce înseamnă că PSD ar putea pierde cel puțin 5% din voturi dacă intră în competiție candidații trimiși de Victor Ponta. 

DETALII AICI: Intră Adina Alberts în politică? Ce spune medicul chirurg despre o candidatură la Primăria Sectorului 1

Astfel, Victor Ponta și Pro România pot reechilibra situația pentru USR-PLUS și PNL dacă își vor lansa candidații. Ceea ce va avantaja din nou PNL și USR-PLUS care ar putea să-și împartă primăriile. 

PNL și Rareș Bogdan

Când e vorba despre un astfel de măcel politic, când fiecare luptă pentru el, situația ar putea să se complice pentru PNL. Partidul condus de Ludovic Orban urmează să-și anunțe zilele acestea candidații pentru București. Nicușor Dan nu ar mai fi sigur nici măcar de sprijinul PNL, mai ales că nu este preferatul electoratului acestui partid. 

Rareș Bogdan a declarat în urmă cu câteva zile, la Digi24: „Eu sunt în topul încrederii în România, pe sondajele de opinie necomandate de mine. (…) Ludovic Orban este puțin sub mine”. Mesajul lui vine chiar înainte de alegerile locale și în februarie 2020 nu excludea o candidatură la Primăria București. Dacă PNL nu va strânge alianțe și fiecare partid va merge cu oamenii săi, aripa PDL va dori ca PNL să aibă un candidat propriu și îl va propune pe Rareș Bogdan pentru Primăria București.  

Rareș Bogdan, sursa foto: Inquam Photos / George Calin

Numeroasele comentarii ale lui Rareș Bogdan despre politica din România arată că acesta își dorește revenirea în socotelile politice din țară, deoarece mandatul la Parlamentul European nu-i permite să crească în partid sau în ochii electoratului. 

Rareș Bogdan se bucură de sprijinul oamenilor din fostul PDL, care simt perioada bună a partidului și vor câteva victorii importante, după ce Ludovic Orban și oamenii săi au ocupat multe funcții importante în stat. Primăria București poate fi o mare șansă pentru aripa PDL. Dar o astfel de mutare poate complica foarte mult socotelile din ziua votului, deoarece Nicușor Dan nu ar fi dispus să iasă din cursă.  

Calculele politice sunt atât de complicate încât în acest moment puțini mai sunt siguri de o victorie și chiar și cei care până astăzi păreau siguri de victorie acum încep să aibă dubii serioase. PNL și PSD au ajuns să-și facă strategiile politice în funcție de partidele mai mici, nu mai avem o scenă politică dominată doar de două formațiuni. PMP și Pro România pot decide câștigătorii sau pierzătorii la primăriile din București. Însă cea mai mare presiune e pe umerii PNL, care domină sondajele și are nevoie de un rezultat foarte bun în București pentru a sparge mitul USR-PLUS care spune că „domină” capitala. 

 

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *