Skip to content
Politică

Macovei aruncă o grenadă în plenul CSM. Sunt vizați trei grei cu dosare penale

radioconstanta.ro

Procesele lui Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu vor fi reluate de la zero de completele de judecată ale Înaltei Curți de Casație și Justiție, după ce judecătoarea Ana Maria Dascălu a decis să se pensioneze exact cu câteva termene înainte de pronunțarea hotărârilor definitive în cele două dosare.

O situație asemănătoare se întâlnește și în completul care judecă acuzațiile de corupție formulate de DNA împotriva fostului vicepremier Gabriel Oprea, în toate cele trei cazuri de mai sus invocându-se prevederi CEDO care recomandă reluarea procesului din stadiul incipient al acelei instanțe.

Numai că, tot la CEDO se întâlnesc și excepții de la regulă, un precedent din Finlanda fiind menționat în deciziile CEDO Cutean vs. România și Beraru vs. România, după cum menționează europarlamentarul Monica Macovei.

Aceasta solicită Consiliului Superior al Magistraturii să analizeze cazurile create de judecătorii care se retrag din completele de judecată care ar trebui să soluționeze cazurile de mare corupție din România și să propună măsuri ca acest lucru să nu se mai repete, atât în cazul judecătorilor care se apropie de vârsta de pensionare, cât și a celor care au depășit această vârstă, dar au făcut solicitări să profeseze în continuare.

Mă așteptam ca CSM să discute situația proceselor din care se retrag judecătorii cu vârsta de pensionare încă de la prima decizie de la Înalta Curte de Casație și Justiție de a relua etape din procesele lui Dragnea și Tăriceanu. Între timp, aceeași decizie a fost luată și în procesul lui Gabriel Oprea. Un punct de vedere al CSM devine obligatoriu, mai ales că deciziile de a menține în activitate judecătorii care au deja vârsta de pensionare îi aparțin.

Care este răspunderea CSM în astfel de situații, când aprobă ca un judecător să poată profesa și chiar la finalul procesului se retrage din complet și vrea să iasă la pensie? Judecătoarea de la ÎCCJ din cazul Dragnea sau Tăriceanu  mai putea rămâne la instanță și în acel complet până în octombrie, potrivit deciziei CSM de a o menține în activitate. Este curios CSM să afle de ce nu a mai intrat în completul de judecată, deși ar mai fi putut să o facă?”, chestionează Macovei conducerea CSM, prin intermediul unei solicitări comunicate redacției PSNews.ro.

Europarlamentarul susține că astfel de cazuri ar putea duce la costuri suplimentare în soluționarea acestor dosare aflate pe rol, să se întindă pe o perioadă lungă de timp și comportă riscul ca anumite probe să nu mai poată fi administrate, dând ca exemplu reaudierea unui martor, în cazul în care acesta părăsește țara sau decedează.

Monica Macovei lasă să se înțeleagă că Iulia Tarcea, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, membru de drept al CSM ar trebui să dea explicații clare despre modul în care ignorat precedentul menționat de CEDO, care îi permitea să mențină procesele celor 3 politicieni pe rol, în același stadiu, chiar și în urma modificării completului de judecată.

Ce semnal transmite ÎCCJ care, dintr-o lovitură, anulează luni de zile de procese și ia totul de la capăt în dosare de corupție în care sunt implicați politicieni?

Neîncrederea și îndoiala cu care opinia publică privește deciziile controversate, de la încercarea lui Dragnea de a impune OUG 13 încoace, cer o reacție rapidă a CSM și garanții că procesele în care sunt implicați politicieni nu vor tărăgăna în instanță sau nu vor fi oprite prin măsuri administrative”, mai reclamă fostul ministru al Justiției.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *