Skip to content
Politică

Macovei, critici dure la adresa lui Toader: A făcut deja o alegere – de partea hoților

Revista 22

Eurodeputata Monica Macovei lansează critici dure la adresa ministrului Justiției, Tudorel Toader. Atacul vine pe fondul desemnărilor a celor trei procurori pe care România îi va propune pentru desemnarea Procurorului European. 

Mai precis, pe un ton cu iz ironic, Macovei afirmă că profesorul de drept dorește, de fapt, să desemneze el cei trei procurori pentru funcția amintită mai sus. În plus, europarlamentara consideră că Toader deja și-a ales tabăra pe care o va susține, aceasta fiind a ”hoților” și ”nu a justiției”, se arată într-un comunicat remis redacției PSnews.ro.

Totodată, Monica Macovei face un bilanț al acțiunilor ministrului, prin care încearcă să sublinieze ruptura apărută între ministrul Justiției și justiția.

Citiți comunicatul integral în cele ce urmează:

”Tudorel Toader nu ar trebui să se implice în procedura de selecție a celor 3 procurori pe care România îi va propune pentru desemnarea Procurorului European. Toader a făcut deja o alegere clară: de partea hoților, nu a justiției.

       Soluția este ca Procurorul General să facă selecția și să propună CSM, pentru audiere, candidații.

 

Ministrul-profesor doctor în drept Tudorel Toader dorește să fie cel care desemnează cei 3 candidați români pentru funcția de Procuror European, printr-o comisie de selecție în care și-a asigurat majoritatea. Din comisia de selecție, care va fi prezidată de ministru, ar urma să facă parte un reprezentant al CSM, unul al Parchetului General și doi reprezentanți propuși de ministrul Justiției. Adică 3 voturi din 5 au mari șanse să fie doar decizia ministrului-profesor doctor în drept.

Tudorel Toader a făcut deja o alegere clară, de partea hoților, nu a justiției și de aceea nu ar trebui să se implice în procedura de selecție a celor 3 procurori pe care România îi va propune pentru desemnarea Procurorului European, alături de toate celelalte state membre.

Prin acțiunile și declarațiile sale, doctorul în drept Toader s-a rupt definit de sistemul de justiție, pe care ar fi trebuit să îl coordoneze, să îl susțină și să îl apere în fața atacului furibund al politicienilor.

Realitatea este alta:

1.     În octombrie 2017, aproape 4.000 de magistrați au semnat un memoriu prin care cereau ca legile justiției să fie retrase. Ministrul-profesor doctor în drept s-a făcut că nu aude și nu vede.

2.     În decembrie 2017, sute de magistrați au protestat, în afara orelor de muncă, în fața instanțelor, în special față de intenția de modificare a Codurilor penale.

3.     În februarie 2018, peste 1.350 de magistrați au semnat o Scrisoare deschisă pentru susținerea independenței justiției, după ce Toader a susținut “raportul” de revocare a procurorului-șef al DNA. 

4.     Ministrul-profesor doctor în drept nu a obținut niciun vot din partea procurorilor din Secția de procurori a CSM pentru propunerea de revocare a șefei DNA, doar el și-a votat decizia.

5.     Tudorel Toader a refuzat să participe la ședințele de bilanț ale DNA și Ministerului Public, validând ruptura de sistemul de justiție.

În schimb, ministrul Justiției s-a dus, în noiembrie 2017, la Curtea Constituțională să fie de partea politicienilor cu dosare penale și împotriva procurorilor DNA.

Mai mult, Toader este contestat și de societate: în doar câteva zile, peste 108.000 de oameni au semnat o petiție prin care se opun revocării procurorului-șef al DNA.

Când singura susținere îi vine de la politicieni anchetați, inculpați și condamnați și de la televiziunile mogulilor, de la care se inspiră când își redactează rapoartele de evaluare, profesorul-doctor în drept Toader ar trebui să facă un pas înapoi și să lase sistemul de justiție să-și desemneze candidații pentru Instituția Procurorului European.

Soluția este ca Procurorul General să facă selecția și să propună CSM, pentru audiere, candidații. Iar pentru asta nu este nevoie de un proiect de lege, cum propune Tudorel Toader”, a punctat Macovei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *