Macron a fost plimbat cu caleașca la paradă militară de la New Delhi. Președintele Franței a fost invitat de onoare

Sursă foto: Twitter (X) / @PMOIndia

Preşedintele francez Emmanuel Macron, care se află într-o vizită de stat de două zile în India, a asistat vineri, în a doua zi a vizitei, la o impresionantă paradă militară, la New Delhi, cu ocazia marcării a 75 de ani de la înfiinţarea Republicii, relatează AFP, preluată de News.ro.

Emmanuel Macron a asistat vineri la o adevărată demonstraţie de forţă a armatei indiene: o paradă militară impresionantă și colorată, în capitala indiană, unde au defilat tancuri, lansatoare de rachetă, regimente în ţinută de gală și au zburat avioane de vânătoare.

Preşedintele francez a fost invitatul de onoare al premierului Narendra Modi la Ziua Republicii, sărbătorirea Constituţiei indiene care a intrat în vigoare la 26 ianuarie 1950, la doi ani după proclamarea independenţei. Emmanuel Macron a mulțumit pentru „această onoare” pe X (fostă Twitter).

Narendra Modi, care la rândul său a fost invitatul de onoare al lui Macron la defilarea militară de la 14 iulie, la Paris, l-a invitat şase luni mai târziu la New Delhi, în contextul unei consolidări a unui parteneriat industrial şi militar între cele două ţări.

Cei doi lideri au asistat la paradă împreună, de la tribuna de onoare, într-un ceremonial care amestecă tradiţia Imperiului Britanic şi simboluri ale Indiei contemporane.

Emmanuel Macron a parcurs bulevardul paradei către India Gate, „arcul de triumf” indian, într-un fiacru tras de şase cai şi escortat de un detaşament de cavalerie în ţinută de mare gală.

Defilarea a început cu imnul naţional indian şi 21 de lovituri de tun.

O sută cincezeci de membrii ai Legiunii Străine – celebri prin marşul lor foarte cadenţat – au deschs festivităţile, urmaţi de o survolare a două avioane franceze de vânătoare de tip Rafale.

Sub un soare oprit de puluare, tacuri ruseşti de tip T-90, cavaleria călare pe cămilă, Infanteria, Marina şi aviatori s-au succedat într-un marş foarte marţial.

Avioane de vânătoare de tip Suhoi 30 (Su-30) şi de tip Tejas „Made in India” au punctat defilarea, un simbol al unei armate indiene în continuare larg echipată cu material din Rusia, dar grijulie să-şi diversifice aprovizionarea şi să-şi multiplice armamentul local.

Femeile au fost onorate în acest an în cadrul regimentelor care au defilat, iar care cu flori au etalat meritele celor 28 de state ale federaţiei indiene.

Narendra Modi, hotărât să afişeze puterea indiană pe scena internaţională, l-a invitat mai întâi pe preşedintele american Joe Biden, care nu a dat curs invitaţiei, din cauza tensiunilor, în urma unui plan de asasinare a unui separatist sikh la New York.

Franţa vizează din nou contracte militare cu India, al cărei principal furnizor de armament rămâne Rusia, dar care, atentă la autonomia sa strategică, continuă să-şi diversifice achiziţiile. Parisul speră să-i vândă şase reactoare nucleare de tip EPR.

India a cumpărat 36 de avioane franceze de tip Rafale destinate Forţelor Aeriene şi negociază achiziţionarea altor 26 destinate Marinei.

Ea vrea să-şi consolideze baza industială a apărării prin intermediul unor coîntreprinderi cu grupuri franceze, de la Dassault şi până la producătorul de rachete MBDA.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: