Skip to content
Politică

Macron clasifică foarte grave faptele privind dispariţia jurnalistului Jamal Kashoggi. Solicită aflarea adevărului

https://s2.reutersmedia.net/resources/r/?m=02&d=20181008&t=2&i=1312490087&r=LYNXNPEE970MF&w=1280

Emmanuel Macron a apreciat vineri, într-un interviu acordat France 24 et RFI, că faptele cu privire la dispariţia jurnalistului saudit Jamal Kashoggi la Istanbul sunt ”foarte grave” şi a subliniat că aşteaptă să fie stabilit adevărul, scrie AFP.

Faptele evocate sunt fapte grave, foarte grave (…). Aştept să se stabilească adevărul şi să se facă lumină”, a declarat şeful statului francez la finalul unui summit al francofoniei la Erevan, conform News.ro.

Franţa a cerut Arabiei Saudite, acuzată de faptul că este responsabilă de dispariţia editorialistului şi colaboratorului cotidianului american The Washington Post (WP) Jamal Khashoggi ”transparenţă” şi un răspuns ”cimplet şi circumstaţiat”.

Dispariţia la Istanbul, la 2 octombrie, a domunului Jamal Khashoggi, provoacă întrebări grave despre soarta sa”, a declarat într-o conferinţă de presă online o purtătoare de cuvânt a Ministerului francez de Externe.

Franţa cere ca faptele să fie stabilite clar şi ca toţi cei care pot contribui la manifestarea adevărului să concure deplin”, a adăugat ea.

Acesta este mesajul pe care l-am transmis noi autorităţilor audite. Acuzaţiile formulate împotriva lor le impun să dea dovadă de transparenţă şi să ofere un răspuns complet şi circumstanţiat”.

Editorialistul critic al puterii saudite Jamal Khashoggi nu a mai dat vreun semn de viaţă după ce a intrat, pe 2 octombrie, în Consulatul Arabiei Saudite de la Istanbul.

Logodnica sa turcă, care l-a aşteptat în exterior, a dat asigurări că acesta nu a mai ieşit din clădire, iar surse din cadrul serviciilor turce de securitate cred că jurnalistul a fost ucis înăuntrul consulatului de către o echipă de 15 saudiţi care s-au întors în aceeaşi zi în ţara lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *