Macron despre imigrație. Ce crede și ce proiect are Guvernul francez

Emmanuel Macron
Sursa foto: Emmanuel Macron

Preşedintele francez Emmanuel Macron, într-un interviu acordat unui săptămânal, a pledat pentru „reducerea semnificativă a imigraţiei”, începând cu „imigraţia ilegală”, şi anunţă că guvernul, în toamnă, va relua proiectul de lege pe această temă, care a fost amânat de mai multe ori în ultimul an.

„Suntem copleşiţi de imigraţie? Nu. Este greşit să spui asta. Acestea fiind zise, situaţia pe care o cunoaştem nu este sustenabilă şi trebuie să reducem semnificativ imigraţia, începând cu imigraţia ilegală. Avem obligaţia să obţinem rezultate”, a spus preşedintele francez în acest interviu acordat revistei Point, postat online miercuri și preluat de AGERPRES.

„Pentru a face acest lucru, trebuie să ne protejăm mai bine frontierele externe, europene, pentru că, să ne amintim, Franţa nu este o ţară de primă intrare în Europa, ci mai presus de toate de imigrare secundară pentru străinii care au intrat printr-o altă ţară a Uniunii Europene”, a spus Macron.

„Trebuie să fim mai eficienţi şi în aplicarea dreptului la azil, deturnat de reţelele de contrabandişti. Acest lucru este în centrul proiectului de lege pregătit de guvern”, a adăugat şeful statului.

„Pe scurt, da, trebuie să reducem imigraţia, dar trebuie să continuăm în paralel să acţionăm prin şcoală, integrare, autoritate, Republică. Şi economie. Când ai 10% şomaj de ani de zile, nu integrezi”, a conchis Macron.

În privinţa acestui aspect, Macron a anunţat că ministrul de interne, Gerald Darmanin, va relua proiectul de lege privind imigraţia, a cărui examinare, începută în această iarnă la Senat, a fost de atunci amânată de mai multe ori.

„Împreună cu premierul Elisabeth Borne, urmează să-l mandatăm din toamnă pe ministrul de interne să repornească de la proiectul guvernului, să discute cu toate forţele de opoziţie care merg în aceeaşi direcţie şi să construiască cel mai eficient proiect posibil”, a precizat el.

În timp ce executivul se chinuie să găsească o majoritate pe acest text, şeful statului „se gândeşte” şi doreşte să poată „evita” să recurgă la 49-3, articol din Constituţie care permite adoptarea unei legi fără un vot în camera inferioară a parlamentului.

Dar, adaugă el, „sunt şi eu în favoarea utilizării instrumentelor Constituţiei. Avem nevoie de un rezultat şi, prin urmare, dacă un astfel de text ar fi blocat, nimic nu ar trebui interzis”.

Autor

  • Susana Pletea

    Are o experiență de peste 25 de ani în presa românească. Și-a început cariera în radio, a continuat cu presă scrisă (reviste) și acum este parte din echipa PSNews. Bun comunicator, pasionată de cuvântul spus sau scris, are o aplecare spre natura umană și literatură fantastică. Pledează vinovată de curiozitate și entuziasm.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL