Președintele francez Emmanuel Macron s-a alăturat vocilor care pun sub semnul întrebării datele comunicate de China, afirmând că este o ”naivitate” să crezi că autoritățile de la Beijing au gestionat mai bine criza coronavirusului. Într-un interviu pentru Financial Times, el a atras atenția asupra faptului că sunte încă multe necunoscute legate de ceea ce s-a întâmplat.
Franța a înregistrat 147.091 de cazuri de infecții cu Covid-19 și aproape 18.000 de decese, mult peste cifrele raportate de China.
Scandal diplomatic
Afirmațiile lui Macron vin după ce ambasada Chinei a publicat pe site un articol în care acuza statele occidentale că i-au lăsat pe cei în vârstă să moară în căminele pentru bătrâni.
Bolnavii de cancer sunt disperați și-l acuză pe fostul ministru Vlad Voiculescu că le-a întors spatele în criza citostaticelor: Ne-a ignorat și în primul mandat
Sectorul 1, în pericol să rămână fără buget! Un amendament SURPRIZĂ introdus de Clotilde Armand le dă dreptate liberalilor
Se tranșează lupta pentru președinția PNL? Zeci de filiale liberale au votat susținerea lui Ludovic Orban pentru un nou mandat
Când Ministerul Sănătății ajunge să fie condus nu de un medic, ci de un economist. Nelu Tătaru: Eu aș fi făcut lucrurile altfel decât Vlad Voiculescu
Un consilier USRPLUS, foarte indignat că Nicușor Dan le întârzie proiectele. Primul pe listă: înființarea unui muzeu al mobilității
Ministrul de externe francez l-a convocat pe ambasador pentru a da explicații, acesta transmițând că a fost o ”neînțelegere” și că Beijingul nu a criticat niciodată Franța pentru modul în care a acționat pentru combaterea epidemiei.
Ce a spus Macron?
Macron a fost întrebat în cadrul interviului citat dacă se poate spune că reacția regimului autoritar chinez a arătat, prin comparație, slăbiciunile democrațiilor occidentale. Președintele Franței a precizat că nu încape niciun fel de comparație între societățile libere, deschise și cele în care adevărul este suprimat.
„Având în vedere diferențele (de sistem- n.red), alegerile făcute și ceea ce este China în prezent, deși respect acest lucru, să nu fim naivi și să spunem că a gestionat mult mai bine această criză”, a declarat Macron.
„Nu știm. Este clar că există lucruri care s-au întâmplat și despre care nu știm”, a insistat el.
Președintele francez a mai spus că abandonarea libertăților pentru a lupta cu epidemia ar amenința democrațiile occidentale. ”Nu putem accepta așa ceva. Nu-ți poți abandona ADN fundamental pe motiv că ai de-a face cu o criză sanitară”, a mai comentat Macron, în cadrul interviului.
Marea Britanie cere și ea clarificări
Și ministrul de externe britanic Dominic Raab a declarat joi, într-o conferință de presă, că există încă întrebări serioase care vor trebui puse legate de modul în care a izbucnit epidemia în Wuhan și cum ar fi putut fi oprită din timp răspândirea noului coronavirus.
Șeful diplomației de la Londra a mai spus că, după ce criza va lua sfârșit, va trebui să aibă loc o investigație amănunțită.
Dur a fost și președintele SUA, Donald Trump, care a admis joi că serviciile secrete americane investighează inclusiv ipoteza ca virsul, deși natural, ar fi pornit de la un laborator de virusologie din Wuhan, unde s-ar fi contaminat unul dintre angajați, ca urmare a unui ”accident”.
Liderul de la Casa Albă a refuzat să comenteze deocamdată mai mult pe această temă, însă a spus răspicat că nimeni nu poate crede cu-adevărat datele raportate de China, scrie Hotnews.
„Crede cineva cu-adevărat numerele raportate de unele țări?”, le-a spus Trump reporterilor, nominalizând China.