Skip to content
Internațional

Macron îşi reiterează declaraţile cu privire la ”moartea cerebrală” a NATO în faţa lui Trump şi acuză Turcia că lucrează ”uneori cu intermediari ai Statului Islamic”

Preşedintele francez Emmanuel Macron a acuzat marţi Turcia de faptul că lucrează ”uneori cu intermediari ai Statului Islamic (SI)” şi de faptul că luptă împotriva kurzilor, aliaţi în Siria ai coaliţiei internaţionale conduse de către Statele Unite, într-o conferinţă de presă comună cu Donald Trump.

Când mă uit la Turcia, ei se bat în prezent împotriva celor care au luptat alături de noi”. Iar uneori ei lucrează cu intermediari ai SI”, a deplâns Macron în faţa presei, înaintea începerii summitului NATO la Londra.

Această declaraţie este ecoul unei declaraţii insultătoare a preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, informează news.ro.

La 29 noiembrie, şeful statului turc l-a atacat violent pe omologul său francez, apreciind că acesta şi nu NATO se află în stare de ”moarte cerebrală”.

Macron şi-a reiterat analiza cu privire la ”moartea cerebrală” a NATO în această conferinţă de presă comună cu Trump.

Declaraţiile mele au provocat câteva reacţii, dar eu menţin ceea ce am spus”, a declarat şeful statului francez.

Sunt mulţumit de faptul că declaraţia mea a provocat reacţii. Aş vrea să zdruncin pe toată lumea”, a adăugat el, pledând în favoarea unei consoloidări a angajamentului ţărilor europene în cadrul Alianţei Nord-Atlantice.

Reiterându-şi declaraţiile, Macron i-a răspuns astfel în mod frontal omologului său american, care le-a catalogat anterior ”foarte insultătoare” la adresa NATO.

El a sporit presiunea asupra Turciei acuzând regimul lui Erdogan că lucrează ”uneori cu intermediari ai SI”, dar şi subliniind că Ankara s-a dotat cu rachete ruse incimpatibile cu sistemele NATO.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *