Skip to content
Politică

Macron, noi demersuri pentru o armată europeană: În fața Rusiei trebuie să ne apărăm mai mult singuri!

theatlantic.com

Europa nu va putea să se apere fără ”o adevărată armată europeană”, dă asigurări Emmanuel Macron într-un interviu difuzat marţi de postul de radio Europe1.

Nu-i vom proteja pe europeni dacă nu decidem să avem o adevărată armată europeană. În faţa Rusiei, care este la frontierele noastre şi care a arătat că poate fi ameninţătoare (…), trebuie să avem o Europă care să se apere mai mult singură, fără să depindă doar de Statele Unite şi în mod mai suveran”, a pledat şeful statului francez în acest interviu înregistrat luni seara, potrivit news.ro.

Macron citează, fără să le numească, ”puteri autoritare care reapar şi se reînarmează la marginile Europei”.

El îndeamnă ”să ne protejăm de China, Rusia şi chiar de Statele Unite ale Americii”, evocând decizia americană de retragere din Tratatul INF de dezarmare nucleară datând din anii ’80. ”Cine este principala victimă?”, întreabă el. ”Europa şi securitatea sa”, răspunde şeful statului francez.

Uniunea Europeană (UE) încearcă să se adapteze noului context geopolitic legat de voinţa preşedintelui american Donald Trump de a reduce implicarea Statelor Unite în apărarea Europei.

Fondul European al Apărării urmează să fie înfiinţat în 2019, în vederea dezvoltării capacităţilor militare ale statelor membre şi promovării independenţei strategice a UE.

Parisul a iniţiat, în paralel, împreună cu opt state partenere, un grup european de intervenţie menit să fie capabil să desfăşoare rapid o operaţiune militară, o evacuare într-o ţară în război sau să ofere asistenţă în caz de catastrofă.

Capacitatea Apărării consolidate a Europei este unul dintre ”proiectele” promovate de Emmanuel Macron în interviul acordat, cu scopul de a răspunde ”fricilor” europenilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *