Skip to content
Opinii & Analize

Macron-Putin, interese economice în Ucraina. UE nu redesenează harta Europei 

marius constantin
" "

Uniunea Europeană este un gigant economic, marele ei avantaj pe harta lumii, dar în ultimii ani își caută independența pe scena internațională și consolidarea poziției de gigant economic.  

SUA a cerut Europei mai multe cheltuieli, în special pentru armată. Donald Trump chiar a găsit punctul vulnerabil al Europei – industria auto – și ar fi dispus să adopte noi taxe vamale pentru mașinile europene dacă acordul comercial UE-SUA nu va cuprinde dorințele americanilor. Prinsă în șantaj de câțiva ani, UE s-a îndepărtat de SUA. 

" "
" "

UE are un partener economic și în China, iar președintele chinez Xi Jinping a vizitat mai multe state europene în urmă cu câteva luni. De altfel, economia Germaniei depinde foarte mult de China, cea mai mare piață de desfacere pentru produsele germane, alături de SUA. 

Numai că întâlnirile dintre Xi Jinping și liderii europeni au avut doar interese economice. Italia a stabilit acorduri cu China, Franța a făcut același lucru și nici Germania nu a stat departe. Ele erau absolut necesare pentru a reduce dependența de piața din SUA și în același timp China are nevoie să investească pentru a-și crește puterea economică. 

Întâlnirea Macron-Putin pare să iasă din aceste tipare economice, însă discuțiile despre Ucraina nu reflectă adevăratele interese ale Uniunii Europene. Unul dintre motivele pentru care Marea Britanie a părăsit UE este tocmai acela că Macron și Merkel nu mizează pe o politică expansionistă, așa cum s-a încercat în Ucraina sau Moldova. Desigur că Macron și Merkel își doresc pacea la granițele UE, însă n-o să vedem statele europene să defileze prin Ucraina și să sfideze Moscova. 

Politica expansionistă nu mai e un obiectiv al UE, mai ales spre Rusia fără de care UE ar avea de pierdut. În actualele condiții, Ucraina și Moldova n-au nici cea mai mică șansă să adere la Uniune, atât din motive de geopolitică, dar și unele ce țin de politica lor internă. UE urmărește să-și întărească propriile frontiere și să exploateze economic celelalte teritorii. Va fi o Uniune mai activă în politica externă, însă cu obiective economice și va încerca să convingă și să educe partenerii săi că singura cale a progresului e o economie puternică, mai ales că în viitor omenirea va trebui să investească în măsuri radicale și foarte scumpe pentru a combate schimbările climatice. 

UE nu a renunțat nici la colaborarea cu Iranul, de atâta timp de când Trump tot cere acest lucru. Companiile europene ar avea de pierdut dacă s-ar rupe legăturile cu Iranul și niciun lider european nu vrea să renunțe la avantajele economice. 

Tot în acestă vară, UE a semnat un acord comercial cu statele din America Latină, după negocieri care au durat 20 de ani. Statele sud-americane implicate în acord sunt Argentina, Brazilia, Paraguay și Uruguay. A fost un pas istoric făcut de UE, pe care SUA l-a privit cu multă invidie și nu a putut interveni în negocieri. 

UE va încerca să-și întărească prezența și pe piața din Orientul Mijlociu și Africa, unde speră să poată găsi parteneri. Marea Britanie controlează numeroase teritorii din Africa și cu siguranță, după Brexit, nu va dori să aibă un partener în UE. O poartă de deschidere spre Orient va fi chiar Turcia, dacă în următorii 5 ani va adera la Uniunea Europeană.  

Prin urmare, întâlnirea Macron-Putin este una firească în acest context și nu ar trebui privită în termeni militari sau de modificări pe scena internațională. În termeni militari sau de politică externă, UE nu este nici pe departe un gigant. În privința politicii externe UE este supusă de multe alte state, iar din punct de vedere militar UE nu există, fiind dependentă de NATO. Desigur, o armată europeană ar putea schimba imediat aceste două detalii. Fără putere militară, UE nu poate redesena nicio hartă și nu poate face schimbări importante pe scena internațională fără să ceară ajutorul altor state. 

Discuțiile referitoare la Ucraina, dintre liderul francez și cel rus, sunt pur și simplu necesare și formale, însă nu implică dorința niciunuia. Franța vrea doar pacea în Ucraina și o nouă piață pentru propriile produse, iar Rusia este dispusă să o ofere dacă va reveni în G7. Vladimir Putin este capitalist și imaginea Rusiei de astăzi este una pro-UE. Dacă ne uităm la G7, deja Putin ar avea de partea sa 4 voturi: Italia, Franța, Germania și UE. Mai rămâne să vedem în curând dacă toți acești factori vor fi capabili să-i deschidă ușa lui Putin. 

Nu în ultimul rând, întărirea relațiilor UE-Rusia este clar un semnal pentru SUA. Numai că Donald Trump nu pare impresionat de șantaj. Subestimarea Rusiei este o greșeală, însă subestimarea Uniunii Europene poate fi o greșeală și mai mare, și mai scumpă. 

 

" "

1 comentariu la “Macron-Putin, interese economice în Ucraina. UE nu redesenează harta Europei 

  1. UE este obligata sa creeze aliante-in special economice-cu toti polii economici ai lumii pentru a se proteja de politica agresiva a narcisistului incompetent, Trump. Daca este adevarata asertiunea ca UE vrea sa-si convinga parteneri, inclusiv cei cu alte optiuni politice, ca singura cale a progresului este o economie puternica, s-ar repara greselile imense facute in relatiile traditionale cu lumea socialista si lumea a treia unde occidentul a intervenir stupid, cu sau fara interventie militara, cu obsesia ca alegerile generale, cat de cat libere, vor duce direct sore democratia de tip occidental care respecta drepurile individului. Absurd, fara o situatie economica buna, nu se pot pune bazele pentru statul de drept-este imposibil, altfel, ca omul simplu, traitor de mii de ani sub autocratii, sa inteleaga avantajele democratiei de tip occidental.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *