Skip to content
Europa

Macron: Rusia va continua să încerce să destabilizeze democraţiile occidentale

Preşedintele francez Emmanuel Macron a estimat sâmbătă că Rusia „va continua să încerce să destabilizeze” democraţiile occidentale prin manipularea reţelelor de socializare sau a operaţiunilor din spaţiul cibernetic, scrie AFP, citată de news.ro.

„Cred că Rusia va continua să încerce să destabilizeze, fie prin actori privaţi, fie direct prin servicii, fie prin reprezentanţi”, a afirmat el în timpul unei conferinţe despre securitate, la Munchen, numind-o „actor extrem de agresiv” în acest domeniu.

În cadrul aceleiaşi conferinţe, preşedintele francez s-a arătat „îngrijorat” în faţa lipsei de reacţie a Germaniei faţă de Europa şi proiectele sale de reformă în UE.

„Nu am frustrări, sunt îngrijorat”, a spus el la Conferinţa pe securitate de la Munchen, solicitând „răspunsuri clare” ale Franţei şi Germaniei şi partenerilor lor despre provocările europene în faţa declinului american şi a dezvoltării Chinei.

Cheia în următorii ani este de a ajunge cât mai repede la elementele de suveranitate la nivel european”, precum apărarea, a spus Macron, subliniind o mare dezordine mondială cu privire la acest domeniu.

Declarațiile lui Macron vin la o zi după ce candidatul său la primăria Parisului a anunțat că se retrage din cursă din cauza unei înregistrări cu caracter sexual apărută pe internet cu două zile în urmă. Controversatul artist rus Piotr Pavlenski, care are azil politic în Franța, a revendicat publicarea imaginilor compromițătoare.

Macron marchează o întoarcere cu 180 de grade a poziției față de Rusia. În noiembrie 2019, Macron spunea că NATO e ”în moarte cerebrală”, că UE are nevoie de propria armată (o teză susținută puternic de Rusia) și pleda pentru ”redeschiderea unui dialog strategic, fără vreo naivitate şi care va lua timp, cu Rusia”.

În august 2019, Macron îl primise cu mare fast pe Vladimir Putin, cu care discutase despre apropierea dintre țările lor, spre nemulțumirea aliaților Franței din estul Europei.

Macron însuși a fost ținta unei încercări de compromitere asociate cu Rusia chiar în timpul campaniei pentru alegerile prezidențiale pe care le-a câștigat, dupa cum relateaza g4media.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *