Macron şi Zelenski au semnat un acord în domeniul securităţii. Franţa anunţă un ajutor militar suplimentar

Sursa foto: Emmanuel Macron

Preşedintele francez Emmanuel Macron a semnat vineri seara, la Palatul Élysée, un ”acord bilateral de securitate” cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, iar Parisul a anunţat un ajutor militar francez suplimentar acordat Kievului în 2024 în valoare de ”până la trei miliarde de euro”.

Şeful statului francez şi-a exprimat, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său ucraineam bucuria semnării acestui nou pact cu Ucraina.

Înainte de a prezenta conturul acordului, Macron i-a adus din nou un omagiu opozantului rus Aleksei Navalnîi, a cărui moarte arată, în opinia sa, ”slăbiciunea şi frica de orice opozant a Kremlinului”.

El a denunţat vineri, pe X, faptul că ”Rusia de azi trimite spiritele libere în gulag şi le condamnă la moarte acolo”.

ANGAJAMENT PE O PERIOADFĂ DE ZECE ANI

În acordul semnat vineri seara în direct, înaintea acestei conferinţe de presă comune, Franţa se angajează să furnizeze Kievului în 2024 ajutoare militare suplimentare în valoare de ”până la trei miliarde de euro”, după ce i-a furnizat ajutoare în valoare de 1,7 miliarde de euro în 2022 şi de 2,1 miliarde de euro în 2023.

Parisul se angajează prin acord să furnizeze ”furnituri de material militar, o cooperare între industriile apărării, formare, informaţii clasificate, ajutor civil”.

După semnarea acordului, Emmanuel Macron şi-a exprimat ”hotărârea de a susţine poporul ucrainean pe termen lung”

”Angjamentul nostru de a vă fi alături nu va slăbi”, i-a dat el asigurări lui Volodimir Zelenski.

El a declarat că se gândeşte ”la toţi cei pe care războiul i-a smuls familiilor lor, la toţi cei care luptă pe front, la Avdiivka şi în alte părţi”.

El a îndemnat la un ”salt colectiv” împotriva Moscovei şi a evocat atacuri cibernetice împotriva unor ţări din Occident şi temeri cu privire la o desfăşurare a armei nucleare în spaţiu.

”Suntem hotărâţi să facem să eşueze războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei şi toate agresiunile de care Rusia s-ar putea face vinovată”, a declarat el.

Acest acord ”intervine în urma angajamentelor asumate în formatul G7, în marja summitului NATO de la Vilnius, în iulie 2023”, aminteşte preşedinţia franceză.

Statele membre G7 s-au angajat atunci să ofere Kievului o susţinere militară ”pe teremn lung” împotriva actualei ofensive ruse dar şi în vederea unei descurajări a Moscovei să-şi mai atace în viitor vreun vecin.

Acest acord, ”încheiat pe o perioadă de zece ani”, ”prevede angajamente precise, inclusiv financiare” în domeniul militar şi civil, potrivit preşedinţiei franceze.

ADERAREA UCRAINEI LA UE

Principalele trei puncte ale angajamentelor franceze pe termen lung sunt ”furnizarea unei asistenţe globale Ucrainei”, ”prevenirea şi disuasiunea activă” a oricăror noi agresiuni ruseşti şi ”susţinerea integrării Ucrainei” în Uniunea Europeană şi a ”interoperabilităţii cu NATO”.

În privinţa ultimului punct, ”Franţa confirmă că viitoarea aderare a Ucrainei la NATO ar constitui o contribuţie utilă la pacea şi stabiliatea Europei”, se arată în acord.

Cancelarul german Olaf Scholz a semnat mai înainte, vineri, cu Volodimir Zelenski un acord de securitate similar, catalogat drept ”istoric” de către şeful Guvernului de la Berlin, care a dat asigurări că este hotărât să susţină Ucraina ”atât timp cât este necesar” împotriva agresorului rus.

Acordul cu Germania prevede acordarea unui ajutor militar suplimentar german imediat în valoare de 1,1 miliarde de euro.

RUSIA ŞI-A PIERDUT LOCUL ŞI CREDIBILITATEA PE SCENA INTERNAŢIONALĂ”

Franţa ”nu se află în război împotriva Rusiei sau poporului rus”, a subliniat Emmanuel Macron.

”Rusia şi-a pierdut locul şi credibilitatea pe scena internaţională (…). Ucraina va adera la Uniunea Europeană şi, sper, la NATO”, a subliniat el.

Emmanuel Macron a anunţat că urmează să efectueze o vizită în Ucraina ”până la jumătatea lui martie”.

Preşedintele ucrainean a salutat, la rândul său, ”un acord ambiţios şi concret” şi i-a mulţumit personal lui Emmanuel Macron.

Volodimir Zelesnki a apreciat că ”Franţa şi Ucraina ştiu împreună să dea un impuls popoarelor noastre şi Europei”.

El le-a cerut pe liderilor lumii să se unească, pentru a-l aduce pe Vladimir Putin în faţa justiţiei.

Volodimir Zelenski l-a catalogat pe omologul său rus drept un ”dictator însetat de sânge”.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL