Skip to content
Republica Moldova

Macron vrea un răspuns rapid al UE la cererea de aderare a R. Moldova. Maia Sandu salută iniţiativa

Twitter

UPDATE 20.00

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, aflată în vizită oficială în Franţa, a salutat joi ”iniţiativa” omologului său francez Emmanuel Macron de creare a unei comunităţi politice europene, care în opinia ei ar permite Republicii Moldova să-şi ”accelereze” aderarea la UE, asigurând totodată că Chişinăul nu va căuta vreo ”scurtătură” în acest proces de aderare, transmite AFP.

”Salut iniţiativa preşedintelui Macron de creare a unei comunităţi politice europene care ar sprijini şi accelera procesul nostru de aderare la UE”, a spus Maia Sandu într-o declaraţie dată alături de omologul ei francez în faţa Palatului Elysee.

”Republica Moldova este o ţară care are o istorie europeană şi care va avea fără îndoială un viitor european”, a continuat ea, insistând asupra ”hotărârii” Chişinăului ca Republica Moldova să devină membră a UE.

”Înţelegem că aderarea la UE este un proces lung şi complex, care cere multe eforturi şi multă muncă. Nu căutăm vreo scurtătură pe acest drum. Suntem pregătiţi să facem eforturi, să muncim”, a subliniat Maia Sandu.

_____________________________________________________________________________

Ştire iniţială

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat joi că vrea ca Uniunea Europeană să emită „un aviz rapid” la cererea Republicii Moldova de aderare la UE, după o întrevedere la Paris cu omologul său de la Chişinău, Maia Sandu.

Macron a adăugat că riscul ca războiul dintre Ucraina şi Rusia să se extindă în ţările vecine nu poate fi exclus, relatează Reuters, potrivit Agerpres.ro.

În ultima perioadă au sporit temerile că Republica Moldova ar putea fi atrasă în conflictul din Ucraina, după ce separatiştii pro-ruşi din Transnistria au acuzat Kievul pentru tiruri de armă, explozii şi incursiuni transfrontaliere ale unor drone.

Săptămâna trecută, ministrul de externe din Republica Moldova, Nicu Popescu, a declarat pentru Reuters că elemente interne din rândul separatiştilor pro-ruşi din Transnistria încearcă să destabilizeze zona şi să alimenteze tensiunile, în contextul în care ţara sa îşi continuă eforturile pentru aderarea la UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *