MADR: Fermierii primesc banii pentru motorină

motorina agricultura
Foto: GNC Mobility

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) anunță că au început plățile pentru fermierii din sectorul cerealelor și semințelor oleaginoase, pentru compensarea pierderilor economice cauzate de creşterea importurilor din Ucraina.

Pe pagina Facebook a MADR se anunță că în conturile fermierilor intră peste 274 milioane lei, bani europeni și din bugetul național.

“Este pentru prima dată când se acordă un astfel de sprijin tuturor fermierilor care au depus o cerere unică de plată în anul 2022 pentru cel puțin un hectar cultivat, de porumb, orz, floarea soarelui și rapiță. Practic, fermierii din sectorul vegetal primesc un sprijin financiar de 2 lei/ litru, pentru 50% din consumul de motorină utilizată pe parcursul anului 2022”, se arată în anunțul MADR.

Reducerea accizei la motorină-3,63 lei/litrul

“Având în vedere și schema de ajutor de stat privind reducerea accizei la motorină, o parte importantă dintre fermierii noștri din sectorul vegetal vor beneficia de un sprijin total din partea Guvernului de 3,63 lei/litrul de motorină folosit în lucrările agricole efectuate în anul 2022, ceea ce înseamnă cam jumătate din prețul carburantului”, se adaugă în anunțul MADR.

Reamintim că pentru schema de ajutor de stat la acciza pentru motorină, suprafeţele de teren pe care fermierul le exploatează trebuie să fie de minimum 1 hectar inclusiv, iar suprafaţa parcelei agricole să fie de cel puţin 0,3 ha. În cazul serelor, solarelor, viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor, arbuștilor fructiferi, suprafața parcelei agricole trebuie să fie de cel puțin 0,1 ha și/sau după caz, să dețină un număr minim de animale.

Cuantumul ajutorului de stat transferat în conturile fermierilor se achită sub formă de rambursare a diferenței dintre rata accizei standard și rata accizei reduse pentru motorină utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: