Skip to content
Politică

MAE: 45 de cetățeni afgani, evacuați sâmbătă din Afganistan. Ei vor ajunge în România

Inquam Photos / Octav Ganea

MAE anunţă că până în prezent 61 de afgani din categorii vulnerabile au fost evacuaţi din Afganistan ca urmare a acţiunilor întreprinse de Celulai de criză interinstitutională coordonată de ministrul Bogdan Aurescu. Sâmbără, 45 de cetăţeni afgani au părăsit teritoriul Afganistanului şi se află în siguranţă pe teritoriul pakistanez, fiind preluaţi de un reprezentant al Ambasadei României la Islamabad si transportaţi într-o locaţie unde vor rămâne până la definitivarea procedurilor specifice în vederea continuării deplasării către România.

În 3 septembrie, cinci cetăţeni afgani, din categoria persoanelor esenţiale pentru România, au fost evacuaţi din Afganistan şi se află în siguranţă în Pakistan, urmând să îşi continue deplasarea către România după finalizarea procedurilor specifice. De asemenea, alte şase persoane de cetăţenie afgană au fost sprijinite de Celula de criză interinstituţională în vederea evacuării prin emiterea de către Ambasada României la Islamabad a vizei de intrare în România.

În conformitate cu deciziile adoptate în cadrul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, din data de 25 august a.c., Celula de criza interinstituţională convocată pe 13 august a.c. şi coordonată de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, şi-a continuat activitatea de identificare a celor mai bune soluţii pentru evacuarea cetăţenilor afgani esenţiali pentru România – colaboratori ai trupelor române în teatrul de operaţiuni din Afganistan, studenţi cu burse în România, alte categorii vulnerabile precum jurnalişti, activişti pentru drepturile omului, magistraţi şi membri de familie ai acestora.

Astfel, până în prezent, în urma demersurilor complexe ale Celulei de criză interinstitutionale, convocată pe 13 august a.c. şi coordonată de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, au fost evacuaţi din Afganistan 61 de cetăţeni afgani din categoriile amintite.

Aceştia se adaugă evacuarii cu succes a tuturor celor 49 de cetăţeni români care au dorit să fie repatriati, astfel că în prezent nu mai sunt cetăţeni români care să solicite evacuarea, precum şi a 7 cetăţeni ai unor state aliate”, anunţă sâmbătă MAE.

Astfel, în dimineaţa zilei de 4 septembrie, în urma eforturilor Celulei de criză interinstituţionale, inclusiv prin Ambasada României la Islamabad, 45 de cetăţeni afgani au părăsit teritoriul Afganistanului şi se află în siguranţă pe teritoriul pakistanez. Cetăţenii afgani au fost preluaţi de un reprezentant al Ambasadei României la Islamabad si transportaţi într-o locaţie unde vor rămâne până la definitivarea procedurilor specifice în vederea continuării deplasării către România.

MAE, prin misiunea diplomatică de la Islamabad, a emis vize cetăţenilor afgani care deţineau documente de călătorie valabile, precum şi documente care să le asigure tranzitul teritoriului afgan şi accesul pe teritoriul statului pakistanez.

De asemenea, MAE a întreprins demersurile diplomatice pe lângă autorităţile pakistaneze competente pentru a facilita accesul cetăţenilor afgani esenţiali pentru România, inclusiv prin Ambasada României la Islamabad, care a transmis Note verbale către ministerele de externe şi cel de interne din Pakistan.

Totodată, MAE precizează că, tot ca urmare a demersurilor Celulei de criză interinstituţionale, în cursul zilei de 3 septembrie 2021 cinci cetăţeni afgani, din categoria menţionată a persoanelor esenţiale pentru România, au fost evacuaţi din Afganistan şi se află în siguranţă în Pakistan, urmând să îşi continue deplasarea către România după finalizarea procedurilor specifice.

De asemenea, MAE informează că alte şase persoane de cetăţenie afgană au fost sprijinite de Celula de criză interinstituţională în vederea evacuării prin emiterea de către Ambasada României la Islamabad a vizei de intrare în România.

MAE mulţumeşte în mod deosebit partenerilor din cadrul MAE pakistanez, în special Celulei de gestionare a crizelor, dar şi celorlalte instituţii şi autorităţi pakistaneze pentru colaborare şi pentru rolul avut în aceste demersuri.

Ministerul Afacerilor Externe informează că Celula de criză interinstituţională îşi continuă activitatea şi întreprinde demersuri, în regim de permanenţă, 24/7, pentru gestionarea situaţiei cetăţenilor afgani din categoriile menţionate mai sus care şi-au manifestat dorinţa de a fi evacuaţi în România – procesarea solicitărilor, contactarea, identificarea şi validarea de securitate a acestora. În acest scop, Celula interinstituţională de criză menţine o legătură permanentă cu partenerii internaţionali din teren.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *