Skip to content
Alegeri Politică

MAE a expediat buletinele de vot în străinătate. Este cel mai mare număr distribuit vreodată

Ministerul Afacerilor Externe a finalizat expedierea celor 4.000.500 de buletine de vot, necesare votării în străinătate la alegerile pentru Parlamentul European şi referendumul naţional.

Ministerul Afacerilor Externe a finalizat astăzi, 20 mai 2019, expedierea materialelor necesare votării către misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României, în vederea asigurării bunei desfăşurări a procesului de vot  în străinătate, la alegerile europarlamentare şi referendumul naţional din 26 mai.

Pentru cele 441 secţii de votare înfiinţate pentru alegătorii români din străinătate, Ministerul Afacerilor Externe a trimis 4.000.500 de buletine de vot, atât pentru alegerile europarlamentare, cât şi pentru referendumul naţional. Au fost distribuite câte 1.333.500 de buletine de vot pentru alegerea candidaţilor României în Parlamentul European, pentru întrebarea nr. 1 de la referendumul naţional, respectiv pentru întrebarea nr. 2 de la referendumul naţional. De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe a expediat 1.301.230 timbre autocolante şi 2.147 ştampile cu menţiunea „VOTAT””, a arată într-un comunicat al MAE.

Intituţia precizează că este cel mai mare număr de buletine de vot transmise vreodată la un proces electoral: “Menţionăm că este cel mai mare număr de buletine de vot distribuite secţiilor de votare din străinătate la un proces electoral, Ministerul Afacerilor Externe asigurându-se că vor fi îndeplinite toate condiţiile pentru ca votul la scrutinele din 26 mai 2019 să se desfăşoare în cele mai bune condiţii.

Numărul buletinelor de vot a fost stabilit ca urmare a estimărilor realizate de misiunile diplomatice, ţinând cont de prezenţa la vot la procesele electorale anterioare şi distribuţia teritorială a comunităţilor româneşti, precum şi de estimările privind intenţia participării la vot realizate pe baza informaţiilor transmise şi a intenţiilor exprimate de cetăţenii români în cadrul consultărilor pe care misiunile diplomatice ale României le-au organizat cu comunităţile româneşti din străinătate.

Lista secţiilor de votare organizate în străinătate şi adresele acestora pot fi consultate pe pagina de internet a MAE: http://www.mae.ro/node/48090”.

La data de 26 mai 2019, odată cu alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European, va avea loc şi referendumul naţional convocat de Preşedintele României.

La referendumul naţional se va vota în aceleaşi secţii de votare organizate pentru alegerile europarlamentare.

Alegătorii pot opta să îşi exercite dreptul de vot numai pentru un singur tip de scrutin sau pentru ambele.

La referendumul naţional vor fi utilizate două buletine de vot, corespunzătoare celor două întrebări supuse referendumului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *