Skip to content
Alegeri

MAE: Ambasadele României publică informaţii utile pentru alegătorii din străinătate

Facebook/RoumanienFrance

Ambasadele României oferă constant, pe site-urile sau paginile lor de Facebook, informaţii utile pentru românii cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate care doresc să-şi exercite dreptul de vot în cadrul alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor, desfăşurate sâmbătă şi duminică.

Astfel, sunt disponibile informaţii în special despre adresele secţiilor de votare din ţările respective, documentele necesare pentru a putea vota, eventuale restricţii de deplasare şi normele sanitare ce trebuie respectate în timpul votării.

În străinătate sunt organizate în total 748 de secţii de votare. Cele mai multe secţii sunt în Spania, Italia, Germania, Marea Britanie, Franţa, Statele Unite, Republica Moldova, Belgia.

În vederea exercitării dreptului de vot la alegerile parlamentare, Ambasada României în Regatul Spaniei pune la dispoziţie un document de tip „salvoconducto”, ce poate fi descărcat online la adresa: https://bit.ly/3gb2wA5 şi care permite deplasarea fără restricţii a cetăţenilor români către/de la secţiile de votare din Spania şi care poate fi prezentat la un eventual control al autorităţilor spaniole, împreună cu un document de identitate românesc.

Ambasada recomandă şi consultarea hărţii interactive pentru identificarea celei mai apropiate secţii, la adresa https://bit.ly/HartaSectiiVotareSpania. Potrivit Agerpres, pe teritoriul Spaniei au fost organizate 140 de secţii de votare.

Într-un mesaj video pe pagina de Facebook a ambasadei, ambasadorul Gabriela Dancău mulţumeşte comunităţii româneşti din Spania pentru implicarea în procesul electoral, în calitate de membri ai secţiilor de votare, în contextul complicat de anul acesta legat de pandemia de COVID-19. Totodată, lansează un apel la respectarea cu rigurozitate a regulilor sanitare de bază şi pe cele impuse în secţiile de vot.

 

Ambasada României la Roma informează că, în perioada 4 decembrie 2020 – 15 ianuarie 2021, conform noului decret adoptat de Guvernul italian, se aplică noi măsuri la sosirea în Italia a persoanelor care s-au aflat sau au tranzitat România, în cele 14 zile anterioare sosirii pe teritoriul italian. Astfel, toate persoanele care sosesc din România în Italia trebuie să prezinte un test molecular sau antigenic de COVID-19 realizat în ultimele 48 de ore anterioare sosirii pe teritoriul italian, cu rezultat negativ.

Rămân, în continuare, valabile prevederile privind obligativitatea purtării măştii de protecţie în aer liber, în prezenţa altor persoane. De asemenea, purtarea măştii este obligatorie în toate spaţiile închise, cu excepţia locuinţelor private. Persoanele care prezintă simptome (infecţie respiratorie sau febră peste 37,5 grade C) trebuie să rămână la domiciliu, să limiteze contactele sociale şi să ia legătura cu medicul de familie.

În Italia sunt în continuare interzise deplasările pe întreg teritoriul ţării între orele 22.00 şi 5.00 dimineaţa. Actuala împărţire pe zone de risc rămâne valabilă până la data de 5 decembrie: în zona roşie (risc foarte ridicat) au fost incluse regiunile: Abruzzo, Campania, Toscana, Valle d’Aosta şi Provincia Autonomă Bolzano; în zona portocalie (risc ridicat) au fost incluse regiunile: Basilicata, Calabria, Emilia Romagna, Friuli Venezia Giulia, Lombardia, Marche, Piemonte, Puglia şi Umbria; celelalte regiuni se află în zona galbenă (risc moderat): Lazio, Liguria, Molise, Provincia autonomă Trento, Sardinia, Sicilia şi Veneto.

Modelul declaraţiei pe proprie răspundere pentru justificarea deplasărilor, după caz, este disponibil la adresa https://www.interno.gov.it/sites/default/files/2020-10/modello_autodichiarazione_editabile_ottobre_2020.pdf?fbclid=IwAR2TZvCMiDRLsZHiMKzAWkStVJC5Q4O_DIUyOwXnebYCu4vw2R0e-OVUflk.

În Italia sunt organizate 137 de secţii de votare. Lista acestora poate fi consultată la adresa web a Ambasadei României, http://roma.mae.ro/local-news/2978.

Reprezentanţa diplomatică de la Roma reaminteşte necesitatea respectării unor reguli sanitare minime pe durata participării la procesul de vot, şi anume păstrarea distanţei, purtarea măştii de protecţie în mod corect, dezinfectarea mâinilor la intrarea şi la ieşirea din secţia de votare.

Ambasada României la Berlin prezintă locaţiile celor 61 de secţii de votare din Germania, aprobate de autorităţile germane şi de Autoritatea Electorală Permanentă pentru alegerile parlamentare din 5 şi 6 decembrie 2020.

Într-un mesaj pe pagina sa de Facebook, ambasada mulţumeşte comunităţii româneşti pentru implicarea în pregătirea scrutinului electoral, exprimând aprecierea faţă de persoanele care, în pofida contextului pandemic, şi-au manifestat disponibilitatea de a participa ca membri în secţiile de votare.

Ambasada României la Londra a pus la dispoziţia alegătorilor o hartă interactivă proprie a celor 50 de secţii de votare din Regatul Unit. Harta poate fi accesată la adresa https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?mid=1iLXWeqk1Otuvjo9tgpyv62jVlVaVca_P&ll=56.00760636785711%2C-1.6731927216070819&z=7&fbclid=IwAR07aTXFCd71JpruZLYcfWf5H9tYgpuFDj1Sx1D5wNC9bfh0bmPoj3W-AeE.

De asemenea, detalii despre documentele necesare exercitării dreptului de vot sunt disponibile la http://ambasada-romaniei.co.uk/ro/actiuni-ale-ambasadei/documente-necesare-exercitarii-dreptului-de-vot-la-alegerile-parlamentare-din-5-si-6-decembrie-2020?fbclid=IwAR1u6MC8zK3aksCbN_UwiNgSJY-wXusNwIljr8LYQwNDOE7ncosPDR8P9S4.

Consulatul General al României la Edinburgh (Scoţia) a publicat (https://www.facebook.com/CGROEdinburgh/photos/a.502445776901092/1014660832346248) documentul pe care alegătorii ar trebui să-l deţină când merg la vot, deoarece pot exista zone în care sunt încă impuse restricţii legate de gestionarea crizei provocate de pandemia de COVID-19.

Ambasada României la Paris informează că, din cauza restricţiilor de călătorie impuse de autorităţile franceze ca urmare a pandemiei, alegătorii trebuie să aibă asupra lor documentul justificativ de deplasare al autorităţilor franceze, bifat la căsuţa ŤConvocations judiciaires ou administratives et deplacements pour se rendre dans un service publicť. În plus, ambasada pune la dispoziţia celor care merg la vot un document special, suplimentar, în vederea deplasării în actualul context sanitar. Ambele formulare sunt disponibile pe pagina web a ambasadei, https://paris.mae.ro/local-news/1414.

Reprezentanţa diplomatică a României în Franţa precizează că persoanele peste 65 de ani sau care suferă de boli cronice, femeile însărcinate, persoanele cu dizabilităţi şi familiile cu copii mici pot solicita acces prioritar la secţia de vot.

Ambasada reaminteşte că pentru românii care sosesc din România în Franţa nu sunt restricţii, întrucât Franţa iese, începând de sâmbătă 5 decembrie, de pe lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat, conform Hotărârii nr. 56 din 04.12.2020 a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

În total, în Franţa şi Monaco au fost organizate 48 de secţii de votare (47 în Franţa, 1 la Monaco), ale căror adrese pot fi găsite pe linkul https://paris.mae.ro/local-news/1409.

Ambasada României la Washington publică lista documentelor care atestă reşedinţa în Statele Unite ale Americii, inclusiv pentru teritorii aflate sub jurisdicţia/suveranitatea SUA, precum Guam, Insulele Mariane de Nord, Insulele Virgine, Puerto Rico, Samoa Americană. În SUA sunt organizate 36 de secţii de votare.

Ambasada României la Chişinău face precizarea că cetăţenii români care deţin şi cetăţenia Republicii Moldova pot vota cu orice act de identitate românesc din lista publicată, ei făcând dovada reşedinţei cu documentele de identitate eliberate de autorităţile Republicii Moldova (buletin/carte de identitate/paşaport). În Republica Moldova sunt deschise 30 de secţii de votare.

Ambasada României în Regatul Belgiei pune la dispoziţie linkul unde pot fi consultate adresele secţiilor de votare şi instrucţiunile GPS, https://scnv.io/DcNd?qr=1. În Regatul Belgiei sunt deschise 19 secţii de votare.

De asemenea, ambasada aminteşte că cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate pot vota la orice secţie organizată în străinătate în intervalul orar 7:00-21:00 (ora locală). Nu vor putea vota cetăţenii români aflaţi în tranzit sau în scop turistic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *