Skip to content
Societate

MAE anunţă că 100 de români au fost deja transferaţi de pe insula Samothraki

Digi24.ro

MAE anunţă joi că 100 de români au fost deja transferaţi de pe insula Samothraki, unde transportul cu feribotul către partea continentală a Greciei este blocat de mai multe zile, numeroşi turişti rămânând pe insulă, scrie news.ro.

În cursul zilei de 14 august 2019, au fost efectuate şase curse de transfer dinspre insula Samothraki, dintre care două exclusiv pentru autoturisme. Consulul General al României la Salonic aflat în portul Alexandroupoli din data de 14 august a asistat pe parcursul nopţii la desfăşurarea demersurilor de evacuare a cetăţenilor români dinspre insula Samothraki, fiind singurul diplomat străin prezent în port. Conform datelor estimative comunicate de diplomatul român, precizăm că un număr de 25 autovehicule şi aproximativ 100 cetăţeni români au fost transferaţi, până la acest moment, pe partea continentală a Republicii Elene, familiile cu copii şi persoanele cu dizabilităţi având prioritate la îmbarcare”, anunţă MAE.

Navele de transport îşi vor continua programul de funcţionare, conform următorului grafic estimativ comunicat de autorităţile locale:        Nava Zephiros, pentru pasageri cu plecare estimată la ora 11:00; Nava Andrus Jet pentru pasageri şi autoturisme şi nava Anax pentru autoturisme vor continua să circule şi joi, orele de plecare urmând a fi comunicate pe parcursul zilei.

Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada României la Atena şi Consulatul General al României la Salonic, monitorizează în continuare situaţia, menţine legătura atât cu autorităţile locale competente, cât şi cu cetăţenii români rămaşi pe insulă şi continuă demersurile pe lângă autorităţile elene în vederea evacuării tuturor cetăţenilor români din zonă.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României la Atena: +30 210 6728879 şi +30 210 6744544, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă sau la numărul de urgenţă al misiunii: +30 6978996222.

Ministerul Afacerilor Externe aminteşte că a emis două atenţionări de călătorie pentru Republica Elenă cu privire la existenţa unui risc ridicat de incendii de vegetaţie pentru data de 15 august în Insulele Ionice, precum şi pentru prognoză meteorologică de vreme nefavorabilă în Macedonia (Chalkidi, în special în data de 16 august 2019), Tracia (Samothraki), Thessalia (Insulele Sporades-în special în data de 16 august 2019), care pot fi consultate la: www.mae.ro/node/49787, www.mae.ro/node/49789.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *