Skip to content
Politică

MAE, cu ocazia comemorării victimelor Holocaustului: Este un prilej de a reflecta la consecinţele tragice ale extremismului

Facebook/MAE

MAE anunţă, în mesajul transmis cu ocazia comemorării victimelor Holocaustului că, în contextul crizei sanitare, care a dus la creşterea îngrijorătoare a fenomenului antisemitismului şi intoleranţei atât online, cât şi offline, va continua să acţioneze pentru a preveni şi combate astfel de manifestări.

”În contextul actual al crizei sanitare, care a dus la o creştere îngrijorătoare a fenomenului antisemitismului şi intoleranţei, atât în mediul online, cât şi în cel offline, Ministerul Afacerilor Externe va continua să susţină adoptarea de acţiuni hotărâte pentru a preveni şi combate proliferarea unor astfel de manifestări”, anunţă MAE în mesajul transmis sâmbătă, cu prilejul Zilei Naţionale de Comemorare a victimelor Holocaustului din România.

Ministerul Afacerilor Externe aduce un omagiu memoriei victimelor acestei tragedii petrecute în perioada celui de-al doilea Război Mondial.

Această comemorare ne oferă un prilej de a reflecta la consecinţele tragice pe care manifestările extremismului le au asupra valorilor solidarităţii umane, a respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale. 

La momentul recunoaşterii responsabilităţii sale din timpul Holocaustului, România s-a angajat să păstreze memoria trecutului pentru generaţiile viitoare, să protejeze puţinii supravieţuitori rămaşi şi să prevină şi combată antisemitismul şi orice manifestări de intoleranţă şi discriminare.

Adoptarea, în mai 2021, a Strategiei naţionale pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură reprezintă cea mai recentă expresie a acestor eforturi constante”, precizează instituţia.

În România, prin Hotărârea de Guvern nr. 672 / 5 mai 2004, a fost aprobată data de 9 octombri – dată ce marchează începutului deportărilor evreilor în Transnistria, în anul 1941- pentru comemorarea oficială, în plan naţional, a Zilei Holocaustului. În baza acestei decizii, în fiecare an, la 9 octombrie, autorităţile române organizează manifestări dedicate memoriei Holocaustului, incluzând: conferinţe, seminarii, lansări de carte, spectacole, concursuri şcolare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *