Skip to content
Politică

MAE face anunțul. Care va fi soarta consulului de la Ankara

MAE face anunțul. Care va fi soarta consulului de la Ankara

Ministerul Afacerilor Externe face anunțul, după ce ieri au apărut detalii cheie din activitatea Ambasadorului României în Ankara.

Astfel, potrivit informațiilor, consulul de la Ankara nu a respectat prevederile legale impuse.

„Persoana în cauză a fost notificată asupra rechemării în data de 22 februarie 2016, termenul stabilit şi comunicat pentru încheierea misiunii fiind 14 martie 2016. Astfel, consulul a avut la dispoziţie o perioadă de 20 de zile pentru pregătirile necesare revenirii în ţară. Totodată, această perioadă include procesul de predare-primire aferent activităţii consulare, impus de prevederile aplicabile în vigoare. Menţionăm că termenul de predare-primire este de maximum 10 zile. Până la acest moment, consulul a refuzat explicit, inclusiv prin mesajele transmise în spaţiul public, efectuarea acestei obligaţii de serviciu, destinată asigurării continuităţii activităţii consulare în slujba cetăţenilor”, precizează MAE, potrivit Agerpres.ro

Mai mult, Ministerul Afacerilor Externe menţionează că are ca principală prioritate asigurarea serviciilor consulare în regim de continuitate.

„Având în vedere refuzul repetat al consulului de a efectua operaţiunea obligatorie de predare-primire, precum şi necesitatea ca misiunea să continue să asigure servicii consulare fără perturbarea regimului normal de activitate, persoanei în cauză i s-a încheiat activitatea pe linie consulară, ca parte a procesului de încheiere a misiunii. Un alt angajat MAE a fost desemnat să preia îndatoririle pe linie consulară la Ankara”, adaugă sursa citată.

Tododată, MAE subliniază, însă, că rechemarea de la misiune este o măsură administrativă, care ţine de organizarea internă a activităţii ministerului. Instituţia precizează, de asemenea, că potrivit normelor sale interne trimiterea în misiune în străinătate reprezintă o obligaţie de serviciu şi „nicidecum un drept sau o modalitatea de avansare sau recompensare a personalului MAE”.

„Deciziile conducerii MAE privind acest caz au fost transmise Ambasadorului României la Ankara, implementarea acestora reprezentând, pentru întreg personalul misiunii, inclusiv pentru consulul în cauză, o sarcină de serviciu. În acest sens, dispoziţiile şefului de misiune au fost formulate în baza instrucţiunilor transmise de centrala MAE. Având în vedere unele comentarii, vădit eronate, vehiculate în spaţiul public, precizăm că persoana în cauză este membru al colectivului Ambasadei României la Ankara, îndeplinind atribuţii pe linie consulară. Nu există nicio corelare între cazul consulului din cadrul Ambasadei României de la Ankara şi procedura de numire a Ambasadorului României în Republica Turcia”, se mai arată în informare.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *