MAE face recomandări pentru suporterii românii care se vor deplasa la Priştina pentru meciul România-Kosovo

INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministerul Afacerilor Externe a transmis miercuri o serie de sfaturi şi recomandări cetăţenilor români (suporteri, jurnalişti etc.) care se vor deplasa la Priştina pentru a asista la meciul România-Kosovo. Autorităţile precizează că în cazul deplasării pe cale rutieră, este recomandat ca intrarea în Kosovo să se realizeze dinspre Macedonia de Nord (Hani i Elezit – la nord de Skopje). De asemenea, ieşirea se va realiza prin aceleaşi puncte de frontieră. MAE arată că nu este recomandată intrarea în Kosovo dinspre Serbia prin punctele Brnjak şi Jarinje şi subliniază că ”cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc fac acest lucru pe propria răspundere şi se expun consecinţelor şi riscurilor unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse”.

MAE menţionează că ”dintre punctele de trecere de pe linia de demarcaţie dintre Serbia şi Kosovo, singurul recomandabil este Merdare, deşi este probabil ca timpii de aşteptare în acest caz să fie mai mari, având în vedere existenţa unor măsuri de securitate sporite”.

”Nu este recomandată intrarea în Kosovo dinspre Serbia prin punctele Brnjak şi Jarinje, deoarece acestea pot fi blocate sau închise de autorităţi în cazul unor degradări ale situaţiei de securitate”, precizează comunicatul.

MAE menţionează că ieşirea din Kosovo se va putea realiza spre Serbia doar în cazul în care intrarea s-a realizat tot prin această ţară, având în vedere că autorităţile sârbe de frontieră nu recunosc ştampila de intrare/ieşire aplicată în paşaport de către poliţiştii de frontieră kosovari (în cazul în care intrarea în Kosovo s-a realizat anterior dinspre altă ţară – Macedonia de Nord, Muntenegru sau Albania), scrie news.ro.

MAE reaminteşte că situaţia de securitate rămâne imprevizibilă, în special în nordul Kosovo, putând fi înregistrate noi deteriorări. Reiterăm recomandările generale privind: evitarea circulaţiei pe timp de noapte, a locurilor aglomerate şi a deplăsărilor în zone izolate; neimplicarea în orice demonstraţii de stradă, care pot degenera în violenţe; păstrarea în locuri sigure a documentelor şi valorilor personale, a biletelor de călătorie, banilor, cărţillor de credit, fără a le expune în mod vizibil asupra lor sau în autoturisme.

”În mod particular, MAE recomandă suporterilor români ca, pe durata deplasării în Kosovo, atât pe stadion, cât şi în afara acestuia, să nu scandeze sau să afişeze mesaje politice care pot conduce la reacţii din partea spectatorilor gazdă. De asemenea, se recomandă evitarea afişării însemnelor naţionale sau scandarea de mesaje de susţinere ale echipei naţionale în afara stadionului sau a spaţiilor special amenajate pentru suporteri. În situaţii de urgenţă, persoanele aflate în Kosovo pot apela numerele de urgenţă locale: poliţia (00383) 192, pompierii (00383) 193 şi ambulanţa (00383) 194”, afirmă ministerul.

MAE subliniază că ”cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc fac acest lucru pe propria răspundere şi se expun consecinţelor şi riscurilor unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse”.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că cetăţenii români aflaţi în Kosovo care necesită asistenţă consulară de urgenţă se pot adresa Biroului de Legătură al României la Priştina la numărul de telefon fix 00383 (0) 38 604 272 sau mobil 00383 (0) 49 415 780 sau la adresa de e-mail pristina@mae.ro. De asemenea, pe durata tranzitării Republicii Serbia, cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României în Republica Serbia: +381-11-3670361, +381-11-3670798 sau la numărul de telefon de urgenţă al misiunii diplomatice a României la Belgrad: +38163319425.

Totodată, cetăţenii români care se deplasează dinspre Macedonia de Nord şi care necesită asistenţă consulară de urgenţă se pot adresa Ambasadei României la Skopje la numărul de telefon: +389 2 3228058 sau la numărul de telefon de urgenţă: +389 70 239 980.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: