Skip to content
Politică

MAE face rectificări privind o anchetă PSnews.ro. Banii publici ajung la unul dintre ”abonații” baronului brașovean Căncescu. DOCUMENT

PSnews.ro a publicat, în urmă cu câteva săptămâni, o anchetă prin care am intenționat să arătăm opiniei publice detalii despre o achiziție publică făcută de Ministerul Afacerilor Externe.

Citește aici știrea inițială: EXCLUSIV Cum ”patronează” Ponta un nou tun din banii publici. 40.000 de euro pentru infochioșcuri furnizate de o firmă cu cifră de afaceri zero pentru MAE (FOTO+ DOCUMENT)

Era vorba de o investiție de aproximativ 40.000 de euro, sumă cu care s-au achiziționat un număr de infokioșcuri, care au fost amplasate în incinta mai multor mall-uri din Capitală, dar și în cadrul Aeroportului Otopeni.

Într-un drept la replică oferit redacției PSnews.ro, MAE face următoarele precizări:

”În continuarea răspunsului A1/692 din 21.04.2015 şi referitor la articolul dvs. – “Cum ”patronează” Ponta un nou tun din banii publici. 40.000 de euro pentru infochioșcuri furnizate de o firmă cu cifră de afaceri zero pentru MAE”,  vă transmitem următoarele precizări, pentru buna informare a publicului:

Achiziţionarea infokiosk-urilor a fost aprobată în luna iulie 2013 ca parte a unui proiect prin care Departamentul Consular pune la dispoziţia cetăţenilor români informaţii utile destinate cetăţenilor români care se deplasează în străinătate.

Achiziţiile s-au derulat conform prevederilor legale în vigoare, prin procedură de achiziţie directă, fiind selectată oferta cu preţul cel mai scăzut.

Operatorul economic de la care s-au achiziţionat infokiosk-urile este S.C. CS VISION S.R.L. din Braşov, şi nu S.C. VISION S.R.L. din Hunedoara, aşa cum din eroare s-a menţionat în articolul publicat.

Menţionăm că oferta depusă de S.C. CS VISION S.R.L. Braşov a corespuns cerinţelor tehnice prevăzute în caietul de sarcini. Furnizorul de echipamente este unul dintre operatorii care activează în domeniul sistemelor interactive şi are în obiectul de activitate furnizarea acestui tip de echipamente.

În ceea ce priveşte instalarea acestora, infokiosk-ul din Aeroportul Henri Coandă a fost instalat în cursul lunii mai 2014, în timp ce celelalte au fost instalate destul de recent, după cum urmează:

  • 1 dispozitiv in Bucureşti Mall – amplasat la data de 11 martie 2015 (peste 570 accesări până la 24 apr.);
  • 1 dispozitiv in Plaza România – amplasat la data de 11 martie 2015 (peste 380 accesări până la 24 apr.)
  • 1 dispozitiv in Sun Plaza – amplasat la data de 5 martie 2015 (peste 730 accesări până la 24 apr.)
  • 1 dispozitiv in Băneasa Shopping City (parter, zona restaurante) – amplasat pe 27 februarie 2015 (peste 560 accesări până la 24 apr.)
  • 1 dispozitiv in Băneasa Shopping City – Galeria Feeria (zona hypermarket) – amplasat pe 27 februarie 2015 (peste 980 accesări până la 24 apr.)
  • 1 dispozitiv la Aeroportul Henri Coandă – amplasat la data de 14 mai 2014 ( peste 41.000 accesări din mai 2014 până la 24 apr. 2015.)

Menţionăm că proiectul este în faza de debut, urmând a se realiza o evaluare pe baza monitorizării accesărilor pentru a înregistra gradul de interes al publicului. În funcţie de aceste coordonate, vom stabili în ce măsură este necesară reamplasarea lor în alte locaţii cu flux mare de cetăţeni şi unde pot fi de o utilitate mai mare (ex. sunt în derulare discuţii pentru amplasarea unora dintre acestea în Gara de Nord), respectând condiţiile de mentenanţă. Acest lucru se poate face şi în funcţie de aprobările primite de la autorităţile, instituţiile care gestionează spaţiul respectiv.”, se arată în dreptul la replică al MAE oferit PSnews.ro.

Greșeala MAE din primul răspuns al acestui minister pentru PSnews.ro, care a creat confuzie

Trebuie precizat că într-un prim răspuns oferit de MAE redacției PSnews.ro, în urma unei solicitări făcute în baza legii 544/2001, ministerul condus de Bogdan Aurescu a precizat că firma de la care s-au achiziționat cele 8 automate este Vision SRL. După ce subiectul a luat amploare, reprezentantul acestei firme a precizat că Vision SRL, cu sediul în județul Hunedoara, a precizat că această entitate nu are niciun fel de legătură cu MAE și contractul de achiziție al celor 8 infokioșcuri.

După o nouă solicitare făcută către MAE, făcută tot în baza legii 544/2001, ni s-a transmis (surpriză!) că nu e vorba de SC Vision SRL ci de SC CS Vision SRL. Această gafă a celor de la MAE a condus la crearea unei confuzii.

Deci nu este vorba de SC Vision SRL, din Hunedoara, ci de SC CS Vision SRL, cu sediul în Brașov și administrată de Răzvan Gabriel Bâgiu.

Primul răspuns al MAE pentru PSnews.ro:

vison srl

Cum arată al doilea răspuns al aceleiași instituții:

cs vision

O mică- mare diferență nu? Oare ar trebui să își asume cineva această greșeală care a condus la crearea unei mari confuzii în spațiul public?

Acum, când vedem care este firma exact ce a câștigat contractul de aproximativ 40.000 de euro cu  MAE, lucrurile devin ceva mai interesante.

Cine controlează SC CS Vision SRL? Toate drumurile duc la baronul PNL, Aristotel Căncescu

Potrivit Recom, SC CS Vision SRL este administrată și deținută de un anume BÂGIU RĂZVAN-GABRIEL. Tatăl juniorului Bâgiu este Gabriel Bâgiu, cel care a fost un veșnic abonat al banilor publici ai CJ Brașov, în cele 4 mandate ale lui Aristotel Căncescu.

Potrivit celor de la romaniacurată.ro, dar și altor informații furnizate de presa braşoveană şi centrală, CS Vision este considerată a fi una din firmele de casă ale celebrului baron local Aristotel Căncescu, șef al CJ Brașov și un ”client fidel” al DNA, în ultimele luni.

Familia Bâgiu controlează, printre altele, grupul de firme Ramb, omniprezente în rândul câştigătoarelor de contracte publice, atribuite, în special, de Aristotel Căncescu. Potrivit romaniacurată.ro, familia Bâgiu a primit, în ultimii ani, numeroase contracte, cu valori de milioane de euro, de la Consiliul Judeţean condus de baronul Căncescu. Printre ”isprăvile” care au făcut şi deliciul presei centrale este exemplul unor lucrări atribuite de Căncescu, cu câteva zile înaintea alegerilor locale, din 2012, firmei Viacor Engineering, controlată de familia Bâgiu, prin care a plătit suma de 1.441.592 asfaltarea unei porţiuni de drum judeţean dintre localităţile Buneştiu şi Viscri, între kilometrii 14+200 şi 14+280. Altfel spus, Căncescu a plătit firmei sale de casă peste 14 miliarde de lei vechi pentru peticirea a 80 de metri de drum judeţean.

Un alt exemplu, care ar putea arată apropierea dintre firmele familiei Bâgiu și baronul PNL de la Broașov, este că în 2011, Consiliul Judeţean a atribuit direct, către Ramb Sistem un contract pentru efectuarea unor amenajări suplimentare de instalaţii electrice, sanitare şi de arhitectură la refugiile salvamont de la Curmătura şi de pe Vârfu Omu, în afara lucrărilor atribuite în 2009 pentru dezvoltarea infrastructurii turistice din zona montană.Contractul avea o valoare de 1.004.032 lei fără TVA, faţă de valoarea estimată de 1.013.677 lei, iar Ramb Sistem a fost, din nou, în stilul specific, singurul ofertant, notează romaniacurata.ro.

În același an 2011, CJ Brașov le-a acordat firmei Ramb Sistem un contract de peste 15 milioane de lei noi pentru reabilitarea, consolidarea şi amenajarea Cetăţii Făgăraşului, etapa I. Firma familiei Bâgiu a venit cu o ofertă de 15.530.643 lei faţă de valoarea estimată a contractului de 15.913.327, a mai dezvăluit aceeași sursă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *