Skip to content
Politică

MAE îi urechează pe cei de la Agenția Medicamentului: Le depășește competențele!

www.dcnews.ro

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) de la București îi urechează pe cei de la Agenția Europeană a Medicamentului (AEM / EMA).

Mai precis, instituția precizează, într-un punct de vedere remis Mediafax, că evaluarea realizată de către EMA privind relocarea la Bucureşti a depăşit competenţele agenţiei. Decizia va fi anunţată în data de 20 noiembrie.

Potrivit MAE, evaluarea Agenţiei Europene a Medicamentului privind relocarea de la Londra într-un alt oraş european, pe care a trimis-o Comisiei Europene, reprezintă o evaluare paralelă cu cea a Comisiei Europene deşi, conform liniei de conduită stabilite anterior, „Comisia Europeană va consulta Agenţiile cu privire la condiţiile tehnice”.

„Evaluarea realizată de EMA ar fi trebuit să se refere doar la câteva aspecte punctuale din dosarul de candidatură şi nu să acopere integral criteriile generale de relocare şi criteriile specifice, aşa cum au fost acestea aprobate”, se arată în răspuns.

În consecinţă, România a trebuit să semnaleze Comisiei Europene faptul că evaluarea EMA reprezintă o depăşire a competenţelor acesteia.

„Publicarea de către EMA a propriilor evaluări reprezintă o depăşire a competenţelor pe care Agenţia le are în procesul de relocare (aşa cum sunt acestea reflectate în procedură), acestea fiind legate strict de o procedură internă la nivelul instituţiilor UE menite să faciliteze evaluarea finală a Comisiei Europene. Această situaţie, concretizată inclusiv prin publicarea unor opinii neoficiale şi inerent subiective ale angajaţilor Agenţiei, au fost de natură să afecteze formularea opţiunilor de vot de către statelor membre. De altfel, şi acest aspect a fost semnalat de către autorităţile române, alături de alte state membre, în dialogul cu Comisia Europeană”, mai explică MAE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *