MAE: Importanţa dezvoltării sustenabile în cadrul politicii externe a României

Sursa foto: Facebook

Ministrului Afacerilor Externe Luminiţa Odobescu a evidenţiat, în cadrul Reuniunii Ministerială a Consiliului Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), importanţa dezvoltării sustenabile în cadrul politicii externe României.

Potrivit unui comunicat al MAE transmis AGERPRES, joi şi vineri, Luminiţa Odobescu a participat la reuniunea anuală a Consiliului Ministerial (MCM) al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), desfăşurată la sediul din Paris al Organizaţiei.

„Tema reuniunii din acest an a fost ‘Împreună pentru a genera schimbarea – Discuţii la nivel global în vederea identificării unor abordări obiective şi fiabile pentru o creştere durabilă şi favorabilă incluziunii’. Lucrările au fost prezidate de Japonia, împreună cu Mexic şi Regatul Ţărilor de Jos, în calitate de vicepreşedinţi. Evenimentul a reunit reprezentanţi de nivel ai statelor membre OCDE, ai statelor candidate şi partenere, precum şi ai unor organizaţii şi instituţii internaţionale”, se pecizează în comunicat.

Conform MAE, în centrul dezbaterilor s-au aflat preocupările economice, climatice şi sociale actuale, cu obiectivul de a identifica modalităţi de gestionare a acestor provocări şi de a le transforma în oportunităţi pentru creştere economică. Miniştrii au discutat despre impactul acestor riscuri asupra comerţului, despre rezilienţa economică şi securitatea lanţurilor de aprovizionare, despre impactul asupra dezvoltării durabile produs de provocări precum schimbările climatice, degradarea mediului, pierderea biodiversităţii şi egalitatea de gen, dar şi despre abordarea provocărilor emergente precum transformarea digitală, cu accent pe inteligenţa artificială, guvernanţa internaţională a datelor sau fluxurile transfrontaliere de date.

Ministrul român a avut o intervenţie în cadrul sesiunii dedicate dezvoltării durabile, mesajul central al alocuţiunii sale fiind reliefarea contribuţiei României la eforturile OCDE pe această dimensiune şi reiterarea angajamentului României pentru aderarea la Organizaţie.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: