Skip to content
Societate

UPDATE Un grup de 14 cetăţeni români a ajuns în incinta aeroportului din Kabul şi urmează să fie evacuat. În total vor fi 16 români evacuați

UPDATE: ORA 10.00

Un grup de 14 cetăţeni români a ajuns în incinta aeroportului din Kabul şi urmează să fie evacuat, transmite MAE, după ce noaptea trecută a fost preluat un alt român şi dus la Islamabad. La acel moment, grupul nu a putut ajunge la aeroport, din cauza situaţiei securitate din capitala afgană.

Celula de criză interinstituţională, convocată la data de 13 august 2021 de către ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, care a continuat să activeze în regim permanent pentru asigurarea evacuării cetăţenilor români care şi-au manifestat opţiunea de a fi repatriaţi din Afganistan, informează că în cursul dimineţii de 20 august 2021 un grup format din 14 cetăţeni români a fost transferat în incinta Aeroportului internaţional din Kabul. Cetăţenii români sunt în siguranţă în incinta aeroportului, fiind pregătiţi pentru evacuare pe cale aeriană”, a anunţat vineri MAE.

Cei 14 cetăţeni români sunt angajaţi ai unei companii de securitate cu activităţi în Afganistan.

Aceştia s-au aflat până în cursul acestei dimineţi într-o bază militară din afara aeroportului internaţional, fiind transferaţi în incinta aeroportului în urma unor demersuri extrem de complexe şi dificile realizate încă de la începutul săptămânii în curs de către autorităţile române din cadrul Celulei de criză interinstituţionale, în coordonare cu şi cu sprijinul unor parteneri internaţionali ai României şi în cooperare cu compania angajatoare.

Aceşti 14 cetăţeni români vor putea astfel să fie evacuaţi cu ocazia următorului zbor al aeronavei militare româneşti staţionate în prezent la Islamabad.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Încă un român a fost evacuat vineri noaptea din Kabul, alături de un cetăţean bulgar, unul britanic şi unul american, anunţă MAE, care precizează că, din cauza condiţiilor de securitate din Kabul, nu au putut ajunge şi alţi români la aeroport. Ulterior preluării pasagerilor, aeronava a decolat cu destinaţia Islamabad, unde a ajuns în condiţii de siguranţă, fiind asistată la sosire de personalul Ambasadei României în Pakistan. Avionul va continua să staţioneze în capitala Pakistanului, fiind pregătită să se deplaseze din nou la Kabul pentru noi evacuări.

”Celula de criză interinstituţională, convocată la data de 13 august 2021 de către ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, care a continuat să activeze în regim permanent pentru asigurarea evacuării cetăţenilor români care şi-au manifestat opţiunea de a fi repatriaţi din Afganistan, informează că un al doilea zbor la Kabul al aeronavei militare de transport româneşti s-a desfăşurat în bune condiţii. Prin intermediul acestui al doilea zbor a reuşit evacuarea a încă unui cetăţean român (angajat al unei agenţii NATO, aflat deja pe aeroportul internaţional din Kabul, care a optat recent pentru evacuare), precum şi a trei cetăţeni ai unor state europene/aliate: un cetăţean bulgar, unul britanic şi unul american. Astfel, aeronava militară de transport a Forţelor Aeriene Române a aterizat, în condiţii de siguranţă, în cursul nopţii pe aeroportul internaţional din Kabul. Ca şi în cazul primului zbor, pe lângă personalul militar al aeronavei s-a aflat la bord şi o echipă consulară mobilă a MAE, pregătită să acorde asistenţă de specialitate”, a anunţat vineri MAE, după ce cu o zi în urmă un alt român a fost preluat din Kabul şi dus la Islamabad.

Autorităţile române din cadrul Celulei de criză interinstituţionale continuă demersurile complexe, pe canale specifice, pentru asigurarea transferului către aeroport a altor cetăţeni români aflaţi în afara aeroportului. De asemenea, Celula de criză interinstituţională menţine permanent legătura cu cetăţenii români aflaţi în diversele locaţii din Kabul.

Condiţiile de securitate deosebit de dificile şi periculoase din Kabul, care nu au făcut posibil accesul altor cetăţeni români spre aeroport până la momentul decolării aeronavei româneşti de pe aeroportul din Kabul, persistă. În aceeaşi situaţie se află şi alţi cetăţeni ai unor state europene sau aliate care nu au putut ajunge la aeroport pentru a fi preluaţi de aeronavele trimise de statele lor”, precizează MAE.

Ulterior preluării pasagerilor, aeronava a decolat cu destinaţia Islamabad, unde a ajuns în condiţii de siguranţă, fiind asistată la sosire de personalul Ambasadei României în Pakistan.

Aeronava Forţelor Aeriene Române va continua staţionarea în perioada următoare la Islamabad, fiind pregătită să se deplaseze din nou la Kabul pentru evacuarea altor cetăţeni români atunci când aceştia vor ajunge în aeroportul internaţional.

Cetăţeanul român evacuat va fi găzduit momentan la Islamabad, urmând a fi repatriat în România.

De asemenea, Celula de criză interinstituţională a efectuat deja demersurile necesare pentru identificarea, validarea şi contactarea unui număr de cetăţeni afgani, foşti colaboratori ai trupelor române pe perioada desfăşurării misiunii acestora în Afganistan, respectiv studenţi bursieri ai statului român cu studii în derulare sau care au fost acceptaţi la studii în România. În măsura în care aceştia vor putea ajunge în aeroportul internaţional din Kabul, aceştia vor fi preluaţi spre evacuare cu aeronava militară românească. Este de subliniat că situaţia de securitate din Kabul se menţine complexă şi fluidă, ceea ce implică adaptarea constantă a planului de evacuare, în funcţie de diverşi factori, care au propria dinamică”, subliniază ministerul.

Prioritatea Celulei de criză interinstituţionale este în prezent asigurarea tranzitului spre aeroport în condiţii de siguranţă cât mai bune, în circumstanţele de securitate existente, pentru cetăţenii români care au solicitat evacuarea. Ca şi în cazul cetăţenilor români preluaţi deja, Celula de criză interinstituţională va acţiona pentru a prelua cetăţenii români care au solicitat repatrierea de îndată ce sunt întrunite condiţiile de preluare din aeroport şi pentru a-i evacua aerian de îndată ce va fi posibil, informează news.ro.

În acest scop, Celula de criză interinstituţională evaluează permanent, împreună cu partenerii internaţionali, evoluţia situaţiei din Afganistan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *