Skip to content
Politică

MAE lansează ”Ghidul alegătorului român în străinătate”

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) lansează „Ghidul alegătorului român din străinătate”, în contextul alegerilor europarlamentare, obiectivul principal fiind acela de a asigura informarea corectă a cetăţenilor români aflaţi în afara graniţelor ţării, cu privire la condiţiile în care îşi pot exercita dreptul de vot pe 26 mai.

Potrivit unui comunicat al MAE transmis vineri Agerpres, ghidul include informaţii referitoare la persoanele care au drept de vot, actele în baza cărora se poate vota în străinătate şi procedura de vot. De asemenea, ghidul include şi informaţii referitoare la atribuţiile MAE şi ale Autorităţii Electorale Permanente în contextul alegerilor europarlamentare.

Conform legislaţiei în vigoare, cetăţenii români care sunt înscrişi în listele electorale ale altor state membre UE pot să-şi exercite dreptul de vot pentru alegerea reprezentanţilor României în PE numai după ce aceştia dau o declaraţie pe propria răspundere potrivit căreia nu au mai votat la acelaşi scrutin pentru membrii în Parlamentul European din statul membru UE în ale cărui liste electorale este înscris.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *