Skip to content
Politică

MAE: România nu recunoaște așa-zisele „referendumuri” pentru alipirea teritoriilor ucrainene la Rusia

Inquam Photos / Octav Ganea

Ministerul Afacerilor Externe transmite că România nu recunoaște rezultatele anunțate de miercuri a așa-ziselor „referendumuri” desfășurate în regiunile ocupate ilegal de trupele ruse în Ucraina. MAE susține că „astfel de acțiuni instigate, sprijinite și organizate de forțele de ocupație ruse reprezintă o nouă escaladare a războiului ilegal dus de Rusia împotriva Ucrainei”.

„România reiterează condamnarea, în termenii cei mai fermi, a așa-ziselor «referendumuri» desfășurate în perioada 23-27 septembrie 2022 în regiunile ocupate ilegal de trupele ruse în Ucraina, cu implicarea și sprijinul nemijlocite ale forțelor de ocupație ruse, ale căror rezultate finale au fost anunțate astăzi. România nu recunoaște rezultatele acestor așa-zise «referendumuri», care sunt ilegale și ilegitime. Ele reprezintă o încălcare gravă a dreptului internațional și, prin urmare, nu produc niciun fel de efect juridic. Prin organizarea acestor așa-zise «referendumuri», Federația Rusă demonstrează încă o dată că acționează cu încălcarea principiilor fundamentale ale dreptului internațional și contrar responsabilităților pe care un membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU le are, în calitate de garant al păcii și securității în lume. Acest comportament nu poate fi tolerat de comunitatea internațională.

În Rezoluția cu privire la «Agresiunea împotriva Ucrainei», adoptată cu o majoritate covârșitoare la 2 martie 2022, Adunarea Generală a ONU a subliniat că niciun câștig teritorial realizat prin folosirea forței sau amenințării cu forța nu poate fi recunoscut ca legal. Astfel de acțiuni instigate, sprijinite și organizate de forțele de ocupație ruse reprezintă o nouă escaladare a războiului ilegal dus de Rusia împotriva Ucrainei, precum și o încercare a Kremlinului de a-și legitima controlul militar abuziv asupra unor teritorii aparținând altui stat suveran.

Prin acest comportament Moscova urmărește schimbarea prin forță a granițelor Ucrainei, ceea ce constituie un act clar de încălcare flagrantă atât a Cartei ONU, cât și a independenței, suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei. România reafirmă sprijinul ferm pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei și face apel la toate statele să respingă încercările Federației Ruse de a anexa ilegal teritorii ale altui stat sau orice tip de acțiuni similare”, arată comunicatul MAE.

Autorităţile de ocupaţie proruse din regiunile ucrainene Zaporojie, Herson, Donețk și Lugansk au anunţat marţi seară victoria la referendumurile de anexare a acestor teritorii la Rusia, referendumuri denunţate ca ilegitime de Kiev şi de ţările occidentale. Potrivit autorităților locale proruse, prezența la vot a fost extrem de mare, transmit AFP și Interfax.ru.

În regiunea Donețk s-a înregistrat cea mai mare prezență la vot. 2.131.207 persoane s-au prezentat la secțiile de votare (97,51% dintre rezidenți incluși în listele electorale), potrivit Comisiei Electorale Centrale. De asemenea, în regiunea Luhansk, în care s-a luat în considerare și votul din Federația Rusă, au votat 1.662.607 alegători (94,15%), în regiunea Zaporojie au mers la urne 541.093 de persoane (85%), iar în regiunea Herson 571.001 persoane (78,86%) și-au exprimat opțiunile.

Comisia electorală centrală a Republicii Populare Doneţk (DNR) a anunţat că 99,23% dintre alegători susţin anexarea la Rusia a acestei regiuni după numărarea a 100% din buletinele de vot, potrivit agenţiilor de presă ruse. La rândul lor, comisiile electorale centrale din celelalte trei regiuni ucrainene în care s-au organizat referendumuri au prezentat cifre „zdrobitoare” privind opțiunea alegătorilor de alipire la Rusia.

În autoproclamata Republică Populară Lugansk (LNR), autorităţile proruse au revendicat victoria, după ce ideea unificării cu Rusia a fost susținută de 98,42% dintre alegători. Comisia electorală a regiunii Zaporojie a afirmat că 93,11% dintre alegători au votat pentru anexare după numărarea a 100% din buletinele de vot.

La rândul său, administraţia prorusă de ocupaţie a regiunii Herson a afirmat pe Telegram că 87,05% dintre alegători au votat favorabil anexării după numărarea a 100% din buletinele de vot.

NATO a anunțat că nu va recunoaște niciodată referendumurile „de fațadă” organizate în regiunile ocupate din Ucraina și nici anexarea Crimeei. La rândul ei, Turcia, implicată în negocierile dintre Ucraina și Rusia, a catalogat drept „ilegitime” referendumurile de alipire la Rusia a celor patru regiuni din Ucraina.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *