Skip to content
Economie Societate

MAE spune că a contestat la timp decizia CE prin care România ar putea pierde 80 de milioane euro

Ministerul de Externe precizeaza ca agentul guvernamental s-a incadrat in termen atunci cand a depus cererea de anulare a unei Decizii CE prin care Romania ar putea pierde 80 milioane euro, scrie ziare.com.

Cu privire la informatiile vehiculate in presa, referitoare la cauza T-530/18, Agentul Guvernamental pentru Curtea de Justitie a Uniunii Europene face urmatoarele precizari: Sub aspect juridic, Agentul Guvernamental pentru Curtea de Justitie a Uniunii Europene considera ca cererea introductiva a respectat normele de drept procesual ale UE, in contextul in care Decizia 2018/873 a fost notificata Romaniei la data de 14.06.2018 si publicata in JOUE la data de 15.06.2018, iar textul notificat era incomplet, aspect recunoscut chiar de Tribunalul UE la punctele 50, 53 si 55 din Ordonanta de respingere din data de 30 aprilie 2019″, au transmis reprezentantii MAE intr-un comunicat.

Totodata, ministerul spune ca la termenul de doua luni pe care Romania il avea la dispozitie se mai adauga 14 zile prevazute in Regulamentului de proceduar al Tribunalului UE si alte 10 zile, din considerente de distanta.

In acest sens apreciem ca, odata cu publicarea, a fost exclusa teza din Tratat referitoare la notificarea actului, astfel incat termenul de 2 luni pentru introducerea actiunii in anulare, care face obiectul cauzei T-530/18, a inceput sa curga de la data publicarii Deciziei 2018/873 in JOUE (15.06.2018), la care se adauga cele 14 zile prevazute de articolul 59 din Regulamentul de procedura al Tribunalului. Termenului astfel calculat i se adauga 10 zile – termen invariabil pentru considerente de distanta, prevazut de articolul 60 din acelasi Regulament„, subliniaza MAE.

Astfel, Ministerul de Externe precizeaza ca introducerea actiunii in anulare formulata de Romania a fost facuta cu respectarea termenelor.

In concluzie, din analiza efectuata la nivelul Agentului Guvernamental pentru CJUE rezulta ca actiunea in anulare formulata de Romania la data de 07.09.2018 a fost introdusa cu respectarea termenelor. Acest aspect urmeaza a fi supus atentiei CJUE prin recursul ce va fi formulat in cauza.
Potrivit art. 56 din statutul Curtii de Justitie a Uniunii Europene, deciziile Tribunalului sunt susceptibile de recurs la CJUE, termenul pentru exercitarea caii de atac fiind de 2 luni de la notificarea lor, iar autoritatile romane urmeaza sa uziteze de acest drept, dat fiind faptul ca, in cauza, Tribunalul UE nici nu a organizat o dezbatere orala a cauzei„, mai afirma MAE.

Romania a pierdut la Curtea de Justitie a UE un proces cu Comisia Europeana din cauza ca a contestat prea tarziu la instanta europeana o decizie pronuntata initial de Comisie in iunie 2018, potrivit Curs de guvernare.

E vorba de corectii financiare aplicate de Bruxelles din cauza ca APIA, aflata in subordinea Ministerului Agriculturii, nu si-a actualizat, ani la rand, softul cu declaratiile (ICAS) in baza carora se fac platile catre agricultori, iesind din standardele europene.

Ministerului de Finante este acum obligat sa ramburseze Comisiei 80 de milioane euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *