Skip to content
Opinii & Analize

Mafia, noul slogan USRPLUS pentru campania electorală din 2024

" "

În ultimii 2 ani, USRPLUS a schimbat discursul despre corupție cu unul despre mafie, într-o țară care niciodată n-a avut mafie. Strategia lor poate avea succes doar dacă în viitorul apropiat vor apărea numeroase anchete ale procurorilor, pentru ca USRPLUS să-și justifice discursul agresiv.

Toată lumea din USRPLUS nu mai vorbește despre corupție, pentru că indirect s-ar acuza singuri din moment ce se află la guvernare. Useriștii construiesc un monstru atotputernic și invizibil din „mafie”. Mafia nu este un cuvânt universal, folosit în orice împrejurare, ci reprezintă o construcție socială, a unei subculturi care domină un teritoriu, impune un set de reguli și legi pentru a conduce activitățile comerciale, și mai ales are un sistem de recrutare și formare.

" "
" "

Diego Gambetta, sociolog italian și expert anti-mafia, spunea că „mafia este o industrie a protecției”, în sensul că mafia vinde protecție în comunitățile pe care le terorizează. Nimic nu indică o mafie în România, nici în trecut, nici în prezent și nu există premise nici pentru viitor.

Și atunci unde e „mafia” despre care vorbește USRPLUS? Din punct de vedere medical, când începi să vezi lucruri care nu există în realitate, e posibil să ai mari probleme de sănătate. Din punct de vedere politic, inventarea unor inamici falși e o dovadă de populism, văzut la dictatori care au strâns toată puterea în propriile lor mâini.

Discursul despre „mafia” inventată de USRPLUS funcționează cel mai bine la oamenii care tind spre anarhie, care consideră că toate instituțiile statului sunt putrezite și că statul ar trebui să dispară doar pentru că nu e așa cum vor ei. Și USRPLUS spunea același lucru când vorbea despre corupție și promitea desființarea unor instituții sau privatizarea lor, dar când a ajuns la guvernare și-a dat seama că dacă va face asta, atunci nu va mai avea locuri de muncă și nu va mai fi abonat la banii statului.

Și au spus că mafia nu-i lasă să „curețe” instituțiile statului de corupție. Mafia gunoiului, mafia din spitale, mafia din școli, mafia de la metrou, mafia din sindicate, mafia din presă, mafia PUZ-urilor din București, mafia dezvoltatorilor imobiliari. Oricine se opune USRPLUS este un „mafiot”.

Dar de la propagandă fără sens, USRPLUS poate ajunge la o campanie electorală dacă vor putea profita de anchetele procurorilor, în următoarea perioadă. Cu cât se vor descoperi mai multe scandaluri de corupție, precum cele de la Apele Române sau Ministerul Mediului, atunci USRPLUS va avea toată justificarea pentru a continua propaganda cu „mafia”.

Totuși, Ministerul Justiției, controlat de USRPLUS, nu reușește să deblocheze anchetele procurorilor și să scurteze durata proceselor penale. De când parchetele au pierdut colaborarea neconstituțională cu SRI și nu mai pot asculta telefoane oricând își doresc, anchetele s-au redus drastic. Acest lucru ne-a arătat reflexele securiste ale procurorilor, care se bazau pe ascultarea telefoanelor. USRPLUS n-a înțeles că s-a încălcat Constituția și caută să învie protocoalele dintre parchete și SRI, când probele erau obținute pe mandate de securitate națională, deși era vorba despre o mită cu zece găini.

Pentru a reuși în continuare cu propaganda, USRPLUS are nevoie tocmai de acel cadru din 2015 cu dosare penale neconstituționale, scandalurile cu cătușe ale doamnei Kovesi, jurnaliștii care dădeau verdictul înaintea judecătorilor, procese televizate în studiourile unor televiziuni. Într-o țară în care justiția va fi făcută doar de către judecători și aceștia vor fi liberi să stabilească hotărâri pe baza legislației în vigoare, USRPLUS va dispărea cu propaganda despre „mafie”, după ce electoratul va observa că nu e capabil să reformeze nicio instituție a statului, ci încearcă să acopere lipsa de rezultate cu populism. În 2024, USRPLUS va spune că „mafia” l-a împiedicat să-și facă treaba și să reformeze instituțiile sau companiile statului. Discursul politic riscă să devină tot mai toxic și paranoic, ceea ce ne va împiedica să înțelegem care este viitorul Europei și în ce proiecte trebuie să investim pentru a crește nivelul de trai al cetățenilor.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *