Skip to content
Politică

Maghiarii din Harghita protesteaza. Ce îi cer lui Cioloș

Maghiarii din Harghita protesteaza. Ce îi cer lui Cioloș

Aproximativ 500 de etnici maghiari au participat sâmbătă, în centrul municipiului Miercurea Ciuc, la un miting pentru autonomie, organizat de Partidul Civic Maghiar, în care s-a citit o petiție adresată Guvernului Cioloș.

Prin această petiție, protestatarii maghiari solicită modificarea Constituției României și includerea în legea fundamentală a principiilor formulate în Proclamația de la 1 Decembrie 1918, potrivit realitatea.net.

În petiție sunt incluse cinci solicitări, despre care organizatorii au punctat că reprezintă ‘amendament la Proiectul de lege privind revizuirea Constituției’.

În primele două puncte se arată că ‘România este stat suveran, indivizibil și național al românilor și al comunităților naționale autohtone conlocuitoare’, iar ‘comunitățile naționale istorice și autohtone din România sunt factori constituenți ai statului român’.

De asemenea, se mai arată că proclamația de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918, ‘este fundamentul moral istoric și juridic al egalității naționale și libertății naționale, etnice din România’ și că drepturile comunităților naționale autohtone din România ‘sunt garantate prin lege organică, în măsura și în funcție de voința legitimă exprimată a comunității, în spiritual Proclamației de la Alba Iulia, conform normelor și standardelor europene în materie și cu respectarea integrității teritoriale a României’.

1 comentariu la “Maghiarii din Harghita protesteaza. Ce îi cer lui Cioloș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *