Skip to content
Politică

Magistrați bogați și ineficienți: salarii uriașe, pensii speciale după 20 de ani de muncă și dosare nerezolvate

Forumul Judecatorilor Justitie

În ultimii ani, magistrații au devenit un stat în stat, îndopați de Parlament și Guvern cu numeroase beneficii, chiar dacă rezultatele la locul de muncă nu sunt deloc unele excelente, existând numeroase dosare importante nerezolvate.

Senatul României tocmai a vrut să ofere un nou beneficiu magistraților – pensionarea după 20 de ani de muncă. Proiectul a fost propus de PSD, dar votat de toate partidele. Numai că același Senat s-a hotărât să amâne legea pentru 2 ani, însă cert este că peste 2 ani magistrații se vor putea pensiona după 20 de ani de muncă. Inclusiv Guvernul PNL a precizat că era dispus să-și asume răspunderea pentru amânarea acestui proiect de lege.

În prezent, magistrații se pensionează după 25 de ani de vechime, însă vechime este considerată și activitatea de avocat, juristconsult sau consultant juridic. Astfel, este posibil ca, pe noua lege, anumiți magistrați să iasă la pensie chiar și imediat după ce au împlinit vârsta de 45 de ani. Desigur, aceștia vor continua să muncească după 45 de ani și vor acumula pensia specială cu veniturile de la noul loc de muncă.

Pensia specială este de fapt pensia uriașă primită de magistrați. Pe legea actuală, se calculează la 80% din media veniturilor brute realizate în ultimul an înainte de pensionare. Din aceste calcule reiese că un magistrat cu un salariu brut de 30.000 de lei pe lună va avea o pensie de 24.000 de lei.

În timp ce un muncitor de rând, un cetățean simplu după 40 de ani de muncă primește o pensie circa 30% din salariul brut.

Dar pe noua lege care va intra în vigoare în curând, magistrații vor primi o pensie de 80% din salariul brut și sporurile pe ultima lună de activitate, ceea ce ar duce la o creștere a pensiei. Mai mulți bani la pensie pentru mai puțini ani de vechime. Între timp, premierul Ludovic Orban ne spune nouă, cei fără nimic special, că „sunt persoane care pot munci și după 65 de ani”. Dar și magistrații pot munci cel puțin până la 65 de ani, atunci când ar fi firesc să-și ceară pensia.

Pe vremea Guvernului Dăncilă se estima că 2.100 de magistrați ar urma să solicite aceste beneficii dacă ele se vor adopta la 1 ianuarie 2020. Momentan, au fost amânate, dar rămâne de văzut dacă președintele Klaus Iohannis va fi de acord și va promulga legea sau ea se va aplica de la 1 ianuarie 2020.

Salariile încasate de magistrați încep de la aproape 10.000 de lei pe lună. Pe legea salarizării unitare, un judecător de la Înalta Curte, cu 20 de ani vechime, ajunge la un salariu lunar de 26.250 de lei net. Un judecător de tribunal cu 20 de ani vechime ajunge la 22.000 de lei net lunar. La începutul carierei, un judecător stagiar cu mai puțin de 3 ani experiență poate primi între 8.000 de lei și 10.000 de lei. Un procuror de la DIICOT ajunge la un salariu net de 15.000 de lei.

Trebuie să mai precizăm că pe lângă aceste sume, magistrații primesc inclusiv bani pentru chirie, iar suma poate ajunge până la 700 de Euro pe lună. Deși au salarii foarte mari, statul român le acoperă inclusiv cheltuielile cu cazarea sau transportul. Senatorul PNL Marcel Vela voia inclusiv ca statul român să le deconteze magistraților ratele la bănci pentru achiziționarea unei locuințe. A pregătit și un proiect de lege în acest sens, dar ulterior și-a retras singur proiectul. Acum, Marcel Vela este ministrul de Interne.

Și în timp ce magistrații sunt umflați cu o grămadă de bani, dosare importante stau nerezolvate prin birouri sau prin instanțe. Dosarul Revoluției, Mineriada, Colectiv, EADS, Microsoft, Hexi Pharma, Bechtel și multe altele în care procurorii și judecătorii au fost ineficienți.

1 comentariu la “Magistrați bogați și ineficienți: salarii uriașe, pensii speciale după 20 de ani de muncă și dosare nerezolvate

  1. Mizeria umana a societati este alimentata de inegalitatile produse si intretinute kiar de cei ce „confectioneaza legi” sau le interpreteaza in interesul lor!! Nu doar in magistratura dar si in alte ministere si servicii sunt trantori care traiesc in cadru legal pe spinarea poporului,facand de multe ori mult rau,distrungand vieti si famili,infractiuni ce nu pot fi pedepsite datorita imunitatii,lor la infractiuni,coruptie,tainuiri si kiar crime.
    Sigur nimic nu va fi bine,pana cand aceste mizerii si mizerabili nu vor dispare definitiv din viata tarii nostre !!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *