Skip to content
Siguranța cetățeanului

MAI ar putea angaja încă 8.500 de persoane. Proiectul de OUG este pe masa Guvernului

Inquam Photos / Octav Ganea

Guvernul vrea să suplimenteze cu peste 8.500 de posturi personalul necesar Ministerului Afacerilor Interne (MAI) pe timp de pace, arată un proiect de Hotărâre de Guvern aflat miercuri pe agenda Executivului.

Angajările au fost solicitate încă din luna mai de ministrul Lucian Bode, pe motiv că Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă se confruntă cu deficit mare de personal, în timp ce numărul intervenţiilor de urgenţă creşte, potrivit hotnews.ro.

Proiectul de HG aflat miercuri pe masa Guvernului vizează suplimentarea numărului posturilor necesar Ministerului Afacerilor Interne pe timp de pace cu un număr de 8546 posturi, din care 146 de militar (121 ofiţeri şi 25 maiştri militari şi subofiţeri) şi 8400 de soldaţi şi gradaţi profesionişti.

MAI: Cheltuielile cu personalul vor fi net inferioare costurilor care ar fi generate de creşterea numărului de subofiţeri

În Nota de fundamentare se precizează că această suplimentare se impune în acord cu prevederilor art. 1 din Memorandumul cu tema „Redresarea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi a structurilor subordonate”, aprobat în luna mai din acest an de premierul Florin Cîţu.

Potrivit MAI, orientarea către această categorie de personal prezintă următoarele avantaje:

– oferă posibilitatea de ocupare a posturilor de subofiţer din structurile de intervenţie cu personal deja pregătit şi cu experienţă în domeniu, prin formarea de subofiţeri din rândul soldaţilor şi gradaţilor profesionişti;

– creează condiţiile încadrării unor persoane cu contract pe o durată determinată la a cărui termen de expirare instituţia poate opta între a reînnoi sau nu contractul;

– implică cheltuieli cu personalul net inferioare costurilor care ar fi generate de creşterea numărului de subofiţeri;

– asigurarea crearea unei structuri de tip „piramidal” la nivelul subunităţilor de intervenţie, pe viitor ponderea urmând să o reprezinte categoria soldaţilor şi gradaţilor profesionişti, subofiţerii urmând a fi menţinuţi în funcţii de conducere şi coordonare primară a intervenţiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *