Skip to content
Politică

Mai are șanse presa? Ciuvică, verdict incendiar după mărturiile lui Dragomir EXCLUSIV

youtube.com

Analistul politic Mugur Ciuvică a dat un verdict incendiar după dezvăluirile colonelului SRI în rezervă Daniel Dragomir cu privire la oamenii lui Florian Coldea din mass media.

CITIȚI ȘI: Dragomir dezvăluie acoperiții lui Coldea din presă

Astfel, președintele Grupului de Investigații Politice (GIP) a declarat luni pentru PSnews.ro faptul că declarațiile ex-colonelului de informații au reprezentat „o confirmare a unor lucruri pe care le știam toți cei care ne-am interesat de zona asta a spațiului public”.

„Ăștia nici măcar nu cred că sunt acoperiți în mod special; ei au fost colaboratori descoperiți ai serviciilor ăstora securiste băsiste; adică erau pe față – era suficient să te uiți la ce scriu!

Ce a adus nou domnul Dragomir în afară de acea confirmare (de care – mă rog – eu n-aveam nevoie; dar poate că unii simțeau nevoia de confirmări) au fost detaliile despre felul în care se desfășura această colaborare – în sensul în care câteodată era nevoie ca chiar ditamai generalul cu cinșpe stele Coldea să-i cheme la el în birou și să le dea indicații: ce să scrie, cum să scrie, pe cine urmează să bage la pușcărie, ce să scrie despre respectivii… Adică le dădea indicații direct – asta mi se pare noutatea. Și e important: erau situații în care domnul Coldea le transmitea ăstora direct ce așteaptă de la ei în urma colaborării lor”, continuat Ciuvică.

Întrebat dacă reforma SRI-ului clamată în ultima perioadă (începând cu mandatul lui Eduard Hellvig) este una autentică, Mugur Ciuvică a răspuns: „Cred că ceva-ceva se schimbă (eu am percepția că se schimbă anumite lucruri), dar nu mi se pare că se schimbă radical. Deci presupun că astfel de comportamente, de practici vor continua, dar poate nu la nivelul dinainte, la nivelul absolut dement la care le-au adus Coldea și compania”.

În ultima parte a discuției, chestionat dacă a observat un progres sau un regres la presa de astăzi față de mass media din 1990, Mugur Ciuvică a reclamat „securismul” introdus de către fostul președinte Traian Băsescu.

„A existat în ultimii 10 ani o «securistizare» masivă a presei, care nu cred că era în anii ’90. Și în anii ’90, presa avea problemele ei, dar parcă nu era atât de multă presă securistă cât e acum. Presa, până la urmă, e un rezultat și al societății: dacă Băsescu a introdus securismul ăsta de tip stalinist în societatea românească, sigur că a avut corespondent în presă. Și atunci am avut și presă super-securistă. Care e și ea oarecum în scădere, pentru că audiență mare n-a făcut niciodată. Dacă SRI-ul nu mai funcționează cu toate motoarele, dacă Florian Coldea a plecat, a plecat și doamna aia, Anaconda (Elena Istode – n.r.), au mai plecat vreo 10-15 generali, atunci și susținerea din partea presei a mai scăzut. Dar nu s-a redus la zero”, a încheiat șeful GIP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *