Mai bine ca acasă: Unde își mută românii firmele și ce facilități fiscale au alte state

Sursa foto: Pixabay

Povara fiscală, creșterea de impozite, schimbările dese de lege și impredicitbilitatea din România determină tot mai mulți antreprenori să își mute firmele în alte țări.

Astfel, interesul antreprenorilor români pentru soluții de optimizare fiscală și relocarea rezidenței fiscale a crescut semnificativ în ultimii ani, cu peste 50%, pe fondul modificărilor legislative și al dorinței de a beneficia de medii fiscale mai favorabile, arată datele societății de avocatură Buju Stanciu și Asociații. Țări ca Emiratele Arabe Unite (EAU), Singapore, Irlanda, Elveția, Olanda și Cipru au printre cele mai avantajoase politici fiscale și un climat de afaceri stabil.

Antreprenorii urmăresc mutarea rezidenței fiscale în alte țări pentru o serie de motive, printre care reducerea poverii fiscale, mai ales că țări precum Ungaria, cu o cotă de impozit pe profit de 9%, oferă avantaje semnificative față de cota de 16% din România. Totodată, antreprenorii sunt atrași de stabilitate și predictibilitate legislativă, în condițiile în care jurisdicțiile cu politici fiscale stabile permit crearea de planuri de business termen lung fără teama unor schimbări bruște. Nu în ultimul rând, facilități fiscale specifice îi conving pe mulți antreprenori să fie interesați de schimbarea rezidenței fiscale, având în vedere că unele state oferă deduceri sau scutiri fiscale pentru anumite industrii sau activități.

“Schimbarea rezidenței fiscale din România a devenit un subiect de interes major pentru antreprenorii locali, iar în 2025 ne așteptăm ca acest fenomen să se intensifice. Principalele motive pentru această tendință sunt legate de presiunea fiscală crescută, dorința de a accesa piețe mai competitive și de a beneficia de regimuri fiscale mai favorabile în alte jurisdicții. În ultimii ani, România a adoptat măsuri de consolidare fiscală, cum ar fi majorarea taxelor sau limitarea deducerilor fiscale, ceea ce a creat un mediu mai puțin favorabil pentru antreprenori. De asemenea, incertitudinea legislativă fiscală și modificările frecvente ale codului fiscal contribuie la nesiguranța mediului de afaceri. Mulți antreprenori români din IT și freelancing adoptă modele de afaceri care nu necesită o prezență fizică fixă, ceea ce le permite să își relocheze rezidența fiscală în țări mai avantajoase”, explică Marius Stanciu, avocat și partener al societății de avocatură Buju Stanciu & Asociații.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: