Skip to content
Alegeri locale 2020

MAI: Doi bărbați au fost reținuți după ce un primar din Alba a fost amenințat cu moartea pe internet

Facebook/politia romana

Ministerul de Interne a făcut o analiză a modului în care au decurs alegerile locale, în ceea ce privește ordinea publică și incidentele electorale apărute, fiind constatate 95 de fapte penale iar 102 persoane sunt cercetate, a anunțat purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

Concluzia este că în ziua alegerilor a fost menținut climatul general de ordine publică și s-a asigurat o intervenție rapidă la toate sesizările privind producerea unor contravenții și infracțiuni, fiind luate măsuri imediate de începere a verificărilor și de aplicare a sancțiunilor.

De la ultima ieșire publică în ziua votului, respectiv ora 18.00, și până la finalizarea procesului de vot au mai fost primite 316 sesizări dintre care 206 nu s-au confirmat în urma verificărilor. Față de 47 de semnalări se fac în continuare cercetări pentru a se stabili dacă cele sesizate se confirmă sau nu și pentru a dispune măsuri legale, dacă este cazul.

Angajații MAI au aplicat, de asemenea, 17 amenzi în valoare de peste 82 de mii de lei și 67 de avertismente scrise. Au fost constatate 95 de fapte penale, fiind cercetate 102 persoane”, a precizat sursa citată.

IPJ Alba a fost sesizat prin plângere penală de către un primar cu privire la faptul că a fost amenințat cu moartea prin intermediul rețelelor de socializare. În urma activităților desfășurate au fost identificați cei doi autori și s-a luat măsura reținerii”, a afirmat Dajbog, de la sediul MAI.

Potrivit Ministerului, după încheierea procesului electoral, la nivel național s-au desfășurat manifestări spontane de susținere a unor candidați în 120 de localități din 28 de județe la care au participat peste 13.000 de persoane.

Pentru menținerea măsurilor de ordine publică și asigurarea protecției participanților au fost angrenați aproximativ 2.000 de angajați MAI. Cu ocazia acestor manifestări au fost înregistrate și incidente: s-a întocmit un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de lovire și alte violențe în județul Iași și au fost aplicate două sancțiuni contravenționale – o amendă în valoare de 500 lei și un avertisment scris în județul Buzău.

În județul Alba, un polițist a executat două focuri de armă în plan vertical pentru aplanarea unui conflict dintre două persoane. Județele cu numărul cel mai mare de localități în care au fost suplimentate efectivele în ziua alegerilor sunt Prahova, Dolj, Călărași, Mehedinți și Dâmbovița.

În ziua alegerilor, efectivele MAI au fost responsabile cu asigurarea măsurilor de protecție la secțiile de votare, iar după încheierea votării, au asigurat protecția dosarelor întocmite de birourile electorale ale secțiilor de votare, pe timpul transportului acestora la birourile electorale ierarhic superioare.

La acest moment, este în curs de finalizare misiunea de pază a transporturilor proceselor-verbale de la Birourile Electorale către Judecătorii, respectiv Tribunale. Conform legii, structurile ministerului afacerilor interne nu au fost implicate în desfășurarea propriu-zisă a procesului de vot sau în numărarea voturilor și stabilirea rezultatului alegerilor”, a mai transmis Monica Dajbog.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *