Skip to content
Politică

Mai e PNL cu Iohannis în demersul anticorupție? Cât mai contează Decalogul Integrității? EXCLUSIV

agerpres.ro

Citiți mai jos în ce măsură Partidul Național Liberal mai este alături de președintele Klaus Iohannis în demersul anticorupție al acestuia și cât mai contează așa-numitul „Decalog al Integrității” în rândurile PNL.

Surse politice au declarat luni pentru PSnews.ro că Voicu l-ar susține pentru funcția de secretar general al partidului pe nimeni altul decât Dan Motreanu, fost deputat PNL și chiar vicepreședinte al Camerei, în prezent trimis în judecată de către DNA în dosarul ex-primarului de la Sectorul 1 Andrei Chiliman.

În aceste condiții, am stat de vorbă cu Mihai Voicu, solicitându-i lămuriri pe subiectul menționat, vrând să știm dacă este adevărată susținerea lui pentru Motreanu și cum se împacă această idee cu așa-numitul „Decalog al Integrității” adoptat de către PNL încă din decembrie 2015, document ce le interzice liberalilor urmăriți penal sau trimiși în judecată să ocupe funcții în partid. Și nu doar cu Decalogul, ci și cu pozițiile publice exprimate de către președintele interimar al PNL, Raluca Turcan. (Că PNL a încălcat în repetate rânduri acest set de 10 reguli, sprijinind diverși suspecți sau inculpați chiar în campania pentru locale, de pildă, aceasta este altă discuție.)

Redăm mai jos discuția dintre reporterul PSnews.ro și deputatul PNL de Diaspora Mihai Voicu:

Reporter: Mai este PNL partener în demersul anticorupție al președintelui Klaus Iohannis? Vă întreb în contextul Congresului pe care Partidul Național Liberal l-a programat pentru acest an.

Mihai Voicu: Cu siguranță, dar nu cred că are legătură cu Congresul nostru – acesta este un lucru care se întâmplă în mod evident și nu are legătură cu procesul de alegeri interne. În momentul în care președintele va declanșa procedura pentru referendum (prin decret – așa cum prevede Constituția), evident că Partidul Național Liberal se va organiza imediat în campanie electorală, conform legii.

Reporter: Concret: care sunt acțiunile concrete pe care vă gândiți să le faceți pentru susținerea inițiativei președintelui Klaus Iohannis?

Mihai Voicu: Imediat ce se va declanșa procedura, vom constitui o echipă de campanie la nivel central, care vă va oferi aceste răspunsuri.

Reporter: PNL a fost primul partid care s-a declarat curat și înnoit, prin acel Decalog al Integrității, iar discursul doamnei Raluca Turcan merge pe aceeași linie. Veți continua să susțineți această politică, de înnoire și de integritate?

Mihai Voicu: Suntem în dezbateri interne cu privire la Statutul ce va fi supus aprobării, în vedere alegerilor interne. Nu mă antepronunț până când aceste dezbateri nu se vor încheia. Ați remarcat, însă, acțiunile politice concrete ale membrilor noștri – indiferent că vorbim despre Vasile Blaga, Ludovic Orban sau Marian Petrache. Deci exemplul personal cred că spune multe.

Reporter: Personal, considerați că în momentul de față avem de a face cu un asalt împotriva instituțiilor ce reprezintă statul de drept, inclusiv din partea unor partide?

Mihai Voicu: Eu cred că părerea mea e mai puțin importantă și părerea oamenilor din piață este mai importantă – oamenii care au ieșit în stradă. Cred că excesul care a fost făcut în legiferare n-ar trebui să se mai repete.

Reporter: Din câte știm, dumneavoastră intenționați să îl sprijiniți pe domnul Motreanu pentru funcția de secretar general al PNL. Cum se împacă această susținere pentru secretariatul general cu Decalogul Integrității și cu demersul președintelui Klaus Iohannis, având în vedere că Dan Motreanu este inculpat într-un dosar al DNA?

Mihai Voicu: Nu vreau să mă refer la o propunere ce nu a fost făcută încă. Orice propunere se va face va respecta prevederile statutare.

Reporter: Nedumerirea mea este legată de faptul că domnul Dan Motreanu este deja inculpat într-un dosar al DNA, iar, în contrapondere, domnul Marian Petrache, care este doar suspect, și-a demisia din funcțiile deținute în PNL (inclusiv din cea de secretar general).

Mihai Voicu: Repet: funcțiile în partid se ocupă conform Statutului, nu conform unor păreri.

Reporter: Dar este adevărat că îl susțineți pe domnul Motreanu pentru secretariatul general al PNL?

Mihai Voicu: Eu pot să-l susțin pe domnul Motreanu pentru multe, dar repet: funcțiile în partid se ocupă și se aleg conform Statutului. Și partidul va respecta Statutul – fără îndoială.

Reporter: De-asta v-am întrebat: pentru că mi se pare o contradicție.

Mihai Voicu: V-am răspuns la întrebare. Poate dumneavoastră vi se pare o contradicție; eu respect Statutul în partid.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *